Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tratamente naturiste din gradina ta care te scapa de dureri, crampe si usureaza expectoratia

in Sanatate de

Nasturasii, Bellis perennis, sunt niste flori micute sub forma de rozete albe sau roz, cu mijlocul galben care lumineaza aproape tot anul printre verdele spatiilor verzi din gradini sau parcuri. Desi este o plant ace creste mica ca inaltime, 5-10 cm, florile sale ating diametrul de 10-25 mm, este destul de rezistenta, creste si sub zapada si infloreste practic tot anul din februarie pana in decembrie. Nasturasii erau respectati in Evul Mediu fiind asemuiti cu floarea Fecioarei Maria. Aceasta planta creste mai rapid in zonele verzi din tarile puternic dezvoltate, fiind favorizata de taierea frecventa a gazonului.

Se folosesc frunzele fragede si florile. Ele contin uleiuri eterice, saponine, substante amare, mucilagii etc. Aceasta planta medicinala are proprietatea de a calma durerile, are efect spasmolitic, eliminand crampele, favorizeaza expectoratia.

Frunzele fragede se folosesc, in multe zone din Europa, primavara, de timpuriu, pentru prepararea de salate. Ba mai mult, se foloseau si mugurii floricelelor cu gust amarui. Cura de primavara cu salata de nasturasi curata sangele, este foarte buna pentru bolnavii de ficat, reumatism si cei cu tulburari digestive. O cura de primavara cu salata de nasturasi reuseste sa vindece si cele mai rebele tulburari digestive.

Florile de nasturasi se folosesc sub forma de ceai in tratamentul bronsitelor, contra tusei, precum si in tratamentul afectiunilor veziculei biliare, ficatului si nefritelor. Ceaiul se prepara in felul urmator: o lingurita cu varf cu flori si frunze de nasturasi tocate marunt la o cana cu apa clocotita, se lasa 2-3 minute, sa traga, apoi se beau trei cani pe zi.

In zilele noastre cand tratamentul pe baza de plante se aplica ca atare (fitoterapie) dar si in homeopatie, nasturasii se folosesc ca preparate homeopatice in tratamentul tumefierilor, entorselor si luxatiilor precum si in multe cazuri de eczeme si eruptii de piele.

Mod de folosire:

Ceai (infuzie) – o lingurita varfuita cu flori si frunze de nasturasi tocate marunt se pune intr-o cana cu apa clocotita, se lasa aproximativ doua minute, se strecoara si se beau 2-3 cani de ceai in fiecare zi.

In stare cruda – frunzele proaspete si muguri de flori se spala bine, se taie marunt si se prepara o salata adaugand dupa gust zeama de lamaie sau otet, untdelemn si putina sare.

Ultimile din

Mergi la SUS