Nucul, Juglas regia, era privit inca din Antichitate ca un “pom regesc”. Atat pomul cat si fructele sale sunt atat de cunoscute pentru beneficiile lor, incat o descriere a lor ar fi de prisos. Nucul infloreste in lunile aprilie-mai, iar fructele ajung la maturitate toamna. Nucile ce cad din pom sunt invelite intr0o coaja groasa, de culoare verde, ce lasa pete maronii pe piele si emana un miros ce seamana cu tinctura de iod.
Miezul de nuca este foarte bogat in substante nutritive, contine peste 65% grasimi, 15% albumine si o importanta cantitate de saruri minerale.
Pentru tratamentele medicinale se folosesc de la nuc frunzele foarte fragede, matisorii, fructele mici verzi, frunzele si coaja de nuca. Un efect deosebit in tratamente il au frunzele fragede, inainte de a se deschide complet. Ceaiul preparat din ele, o lingurita de frunze oparita cu o cana de apa clocotita, este foarte bun in combaterea diareei, in scrufuloza si in rahitism. Pentru intarirea sistemului muscular se pot face frectii cu un extract obtinut prin punerea intr-o jumatate de litru de apa a sase coji de nuca, apoi apa se lasa sa se infierbante, fara a da in clocot, dupa care se mai lasa cojile sa mai stea inca cinci minute in apa. Acest ceai din frunze fragede are proprietatea de a scade zaharul din sange, deci este ideal pentru bolnavii de diabet.
Ceaiul din frunze de nuc se foloseste pentru curatirea sangelui. Totodata, indeparteaza viermii intestinali inclusiv tenia. Se poate prepara un amestec din suc de cartofi cruzi si patru-cinci linguri de ulei de nuca, care administrat copiilor elimina orice posibilitate ca acestia sa se infesteze cu limbrici, oxiuri sau chiar tenie.
Infuzia obtinuta din frunzele de nuc este buna pentru spalaturi vaginale in cazurile de leucoree. Se folosesc 4-5 linguri de frunze de nuc la o jumatate de litru de apa, se incalzeste pana da scurt in clocot, apoi se raceste si se strecoara. Are proprietati astringente. In tratamentul scrufulozei se foloseste urmatorul ceai: o lingura varfuita cu frunze de nuc la un litru de apa ce a dat in clocot. Se bea de trei ori pe zi cate o cana din acest ceai.
Baile generale cu frunze de nuc ajuta la vindecarea multor boli precum eczeme (zemuinde), ulceratii, cat si pentru intarirea organismului. Se folosesc frunze de nuc, aproximativ doua maini duble, care se pun intr-un vas cu 5 litri de apa, se lasa cateva ore, apoi se incalzeste pan ace da in clocot. Se strecoara si se adauga la apa pentru baie. Inima trebuie sa fie deasupra nivelului apei. Baia dureaza 20 de minute, apoi corpul nu se sterge, se imbraca un halat pentru baie, se trece la pat pentru a transpira abundent timp de o ora.
Pentru tratamentul stomatitei se recomanda gargara cu decoct din frunze de nuc: doua linguri cu frunze de nuc la 250 ml apa, se lasa sa dea in clocot, apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Din frunzele de nuc se poate prepara o crema pentru tratamentul ranilor. Pentru aceasta se pun doua linguri de frunze de nuc maruntite intr-un pahar cu ulei de loarea-soarelui. Se lasa o saptamana, apoi se incalzeste la bain-marie timp de doua ore. Se strecoara printr-o bucata de panza curata, se adauga circa 20 de grame de ceara de albine, se pune din nou la bain-marie timp de o jumatate de ora. Se ia de pe foc, se amesteca pana se raceste si se pastreaza in cutiute bine inchise. Aceasta crema se foloseste pentru ungerea ranilor care se vindeca greu.
Infuzia din frunze de nuc este utila in tratamentul multor afectiuni si boli precum acnee, paduchi in par, cruste pe cap, eczeme, caderea parului, degeraturi, ranirea unghiilor. In toate aceste cazuri infuzia se adauga la apa pentru baie.
Din nucile verzi culese pana la jumatatea lunii iunie se poate prepara o tinctura foarte utila in tratamentul unor afectiuni ale stomacului, iar infuzia din matisori de nuc are efect antihemoragic.
Utilizare:
Ceai (infuzie) – o lingura varfuita cu frunze de nuc taiate marunt se opareste cu 250 ml apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara si se foloseste fie ca ceai (intern) maximum o cana pe zi sau pentru aplicatii externe (comprese, tamponari).
Adaos pentru baie – doua maini duble cu frunze de nuc si coji verzi se pun intr-un vas de 5 litri cu apa. Se lasa cateva ore, apoi se incalzeste pana da in clocot, se strecoara si se adauga la apa pentru baie. Durata baii nu trebuie sa depaseasca 20 de minute, dupa baie corpul nu se sterge, ci se imbraca un halat pentru baie si se sta in pat timp de o ora pentru a transpira abundent.
Crema – in 100 ml ulei de floarea-soarelui se pun doua linguri cu frunze de nuc maruntite. Se lasa la macerat timp de o saptamana, apoi se pune intr-o baie cu apa fierbinte timp de doua ore. Se strecoara printr-o panza curata sau tifon, se adauga 20 g ceara de albine si se mai tine 30 de minute la bain-marie. Se amesteca pana se raceste, se pastreaza in cutii inchise ermetic cu un capac. Se foloseste in tratamentul ranile greu vindecabile.