Căldura, frecarea şi produsele chimice pot arde sau opări pielea. Multe arsuri sunt rezultatul unor accidente casnice şi un prim ajutor prompt poate fi esenţial pentru o cicatrizare rapidă, fără afectarea în profunzime a ţesuturilor pielii. După aplicarea primului ajutor obişnuit, încercaţi remediile naturale pentru calmarea durerilor şi grăbirea vindecării.
Rapiditatea este esenţială atât pentru arsurile minore, cât şi pentru cele grave. Puteţi să vă trataţi singur doar arsurile superficiale, folosind măsurile de prim ajutor enumerate mai jos. Arsurile mai profunde, precum şi cele cauzate de şocuri electrice necesită intervenţie medicală de urgenţă.
TRATAMENT – După primul ajutor, arsurile minore se pot vindeca singure. Încercaţi însă şi sfaturile următoare:
AROMATERAPIE: Aplicaţi ulei de levanţică peste arsură şi acoperiţi cu tifon. Aplicaţi din nou ulei la două ore timp de 24 de ore, fără a îndepărta tifonul. Dacă dupa acest tratament arsura nu s-a vindecat, aplicaţi de patru ori pe zi un amestec obţinut din 6 picături de ulei de levănţică, 2 de ulei de geraniu şi 1 linguriţă de ulei din semniţe de struguri sau de migdale dulci.
FITOTERAPIE: Utilizaţi: gel de aloe vea, ulei de sunătoare, unguent cu gălbenele, compresă cu diluţie de hammelis, distilat sau cu ceai rece de muşetel, gălbenele, flori de soc sau studeniţă (sau lapte integral); loţiune sau unguent cu flori de soc; frunze de ştevie zdrobite.
HOMEOPATIE: Aplicaţi Urtica sau Hyperical (unguent sau tinctură) pe arsurile fără băşici; Luaţi Catharis pe cale orală din patru în patru ore pentru arsurile cu băşici.
ESENŢE FLORALE: Luaţi Remediu de salvare împotriva şocului emoţional provocat de arsură.
PRIMUL AJUTOR PENTRU ARSURI MINORE:
- Plonjaţi imediat zona afectată în apă rece cel puţin 10 minute pentru a răci pielea, a opri arsura şi a calma durerea. Dacă nu aveţi apă rece la îndemână folosiţi orice lichid rece, neiritant, cum ar fi laptele sau ceaiul cu gheaţă.
- Scoateţi bijuteriile sau hainele: zona se poate umfla.
- Acoperiţi arsura cu pansament steril neaderent sau folosiţi orice pânză curată, uscată şi absorbantă.
- Nu spargeţi băşicile.
CEREŢI URGENT AJUTOR DACĂ: arsura este mai mare de 5 cm; arsura a afectat ţesuturi de profunzime; arsura este la gură sau la gât; rana este purulentă, roşie şi umflată; arsura a fost provocată de o descărcare electrică sau de substanţe chimice caustice.
ŞTIAŢI?
Vechii egipteni apreciau prazul pentru calităţile sale curative la arsuri. Deşi în zilele noastre există remedii mai eficiente, s-a confirmat că prazul are proprietăţi antiseptice semnificative.