În deschiderea discursului susținut în plenul reunit, fostul președinte al României își arăta neîncrederea că moțiunea împotriva Guvernului va trece și le spunea celor de la PSD:„Dați-vă singuri Guvernul jos, voi puteți să o faceți, și puneți un Guvern cu care să nu ne fie rușine în UE, pentru că vom conduce UE. Rețineți că această șansă o vom mai avea peste 14 ani.”
Traian Băsescu întreba cum va putea premierul Dăncilă să stea alături de cancelarul austriac pentru a stabili principalele linii strategice pentru următoarele 18 luni în UE.
Traian Băsescu: „Am să vă vorbesc despre viitorul apropiat, ceea ce explică poziția noastră, de ce trebuie să cadă Guvernul Dăncilă, iar dacă nu cade prin moțiune, bine ar fi să îl dați jos dumneavoastră. Începând de la 1 iulie, România intră în trio. Trio la nivelul UE înseamnă că premierul României, alături de cancelarul Austriei, premierul Bulgariei vor stabili principalele linii strategice pentru următoarele 18 luni în UE. Întrebare: credeți că doamna Dăncilă va putea să stea alături de cancelarul austriac și să discute problema Brexit? Dar despre migrația la nivelul UE credeți că va avea ceva idei? Dar despre proiectele strategice ale UE credeți că va fi în măsură să spună ceva? Și vine altă problemă – dacă de la 1 iulie doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena UE. După cum știți, dincolo de Consiliul European, există Consiliul UE care are zece formațiuni. Aceste formațiuni sunt conduse de miniștri țării care deține Președinția. Și o să vă întreb: există Consiliul Transporturi. Cum credeți că va face față ministrul Transporturilor din România să discute problemele de infrastructură ale Europei, când el n-a construit un metru de autostradă în România? Există Consiliul Afaceri Europene. Vi-l imaginați pe Andrușcă(n.r.: ministrul Economiei) în capul mesei cu toți miniștri UE discutând despre taxele vamale pentru SUA? Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport. Cum credeți că îl va prezida ministrul Pamblică(n.r.: Valentin Popa, ministrul Educației) împreună cu Ioana Bârnă (n.r.: Ioana Bran, ministrul Tineretului si Sporturilor), când acolo se vor discuta problemele de educație ale UE, când ei nu le rezolvă pe cele din România”.
Fostul președinte a avut un discurs care ar trebui să le dea de gândit celor care conduc în prezent țara, deoarece exprimă adevăruri pe care le gândim noi, toți, dar nu avem prilejul să le rostim în plenul reunit.