Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Traian Băsescu, despre Bugetul de stat pe 2018: „Politic, facem o greșeală majoră…”

in Politic de

Fostul preşedinte Traian Băsescu atrage atenţia că Bugetul de stat pe 2018 este unul care generează o creştere a datoriei publice, ceea ce îndepărtează România de zona euro şi de „nucleul dur” al UE.

„Am privit cu atenţie bugetul și aș face câteva observații. Este un buget care își așează caracterul în criteriile de la Maastricht. Este greșit. Criteriile de la Maastricht sunt depășite din 2010. Obiectiviul major de după criză a fost reducerea datoriei publice, iar acest buget, că și cel din 2017, crește datoria publică. Bugetul 2018 ne îndepărtează de momentul îndeplinirii criteriilor de intrare în euro, iar absența noastră din eurozonă ne face să întrăm în categoria țărilor marginale, unde nu se iau decizii, ci se primesc decizii de la nucleul dur. Politic, facem o greșeală majoră neincercand să ne încadrăm în tratatul fiscal care recomandă să trecem pe bugete excedentare pentru a nu mari datoria publică.

Pur și simplu este greu de înțeles cum un cod fiscal care a permis o creștere de circa 7% noi îl modificăm drastic. Cred că era foarte bine dacă guvernul ar fi decis să amâne cu un an introducera măsurilor noi în codul fiscal. Aveam nevoie de un an de așezare a economiei după șocurile inflaționiste pe care le-a primit în 2017. Bugetul este riscant. Reducerea majoră de fiscalitate nu face decât să ne așeze într-o situație de hazard cu bugetul.

Aș face precizarea că split-tva este un din erorile pe care guvernul nu le va putea administra.

PMP nu va vota bugetul”, a declarat Traian Băsescu, de la tribuna Parlamentului, în şedinţa în care este dezbătut proiectul de buget pe 2018.

Fostul preşedintele şi-a început discursul cu o glumă la adresa antevorbitorului său, Varujan Vosganian. „Aveţi puţin mir?”, a întrebat Băsescu, făcând astfel trimitere la momentul în care Vosganian a apelat la Divinitate pentru a scăpa de o cerere de urmărire penală.

Sursa: stiripesurse.ro

Ultimile din

Mergi la SUS