Traian Băsescu: Creşterea pensiilor cu 40% este o aberaţie. În situaţia actuală nu este posibil

in ExtraNews de

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu spune că, în situaţia actuală, nu mai este posibilă creşterea pensiilor cu 40 la sută, începând din luna septembrie, şi că Guvernul ar fi trebuit să indexeze pensiile cu rata inflaţiei de anul trecut, încă din luna ianuarie, iar astfel pensionarii ar fi putut să treacă mai uşor peste această perioadă în care preţurile sunt majorate.

Traian Băsescu a spus că în buget nu sunt bani pentru pensii, aşa cum spune ministrul Muncii, ci este doar ”un desen în buget”, iar majorarea pensiilor în septembrie nu mai este posibilă.
“Creşterea pensiilor cu 40% este o aberaţie. În situaţia actuală nu este posibil. Cine este dispus să urască, să o facă. Această doamnă care e în Guvern (ministrul Muncii – n.r.) trebuie să înceteze să spună că are banii în buget. Îi spun eu, domniţă dragă, oi veni dumneata din societatea civilă, dar una e să ai în buget, alta să ai bani. Dumneata ai un desen în buget. Dezastru ar fi ca Orban şi Iohannis să se împrumute de bani să acopere pensii în loc să împrumute pentru relansarea economiei. Este exclus să se mărească cu 40%, cum e greu să se mărească şi cu 10%. Ar trebui să fie cinstiţi cu pensionarii şi de la 1 ianuarie să le fi dat indexarea cu inflaţia. O fac pe cinstiţii şi pe luptătorii cu pensionarii, dar ultimii 3-4 miniştri şi-au bătut joc de pensionari. I-aş călca în picioare pentru tupeul cu care îi mint pe pensionari. Fiecărui pensionar i-ar fi crescut pensia cu 4-5%, dar aşa, ce au făcut, vă creştem în septembrie. Toţi au neruşinarea să îi mintă pe pensionari fără să ne dea o explicaţie de ce nu au dat de la 1 ianuarie inflaţia anului anterior”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.
Băsescu a spus că guvernanţii susţin că nu scrie niciunde în lege că această indexare să se facă de la începutul anului.
“Legea spune că anual se va indexa cu inflaţia, dar ei vin şi spun că nu zice că de la 1 ianuarie, ceea ce arată câtă demagogie este din partea lor. Aceşti mincinoşi de miniştri ai Muncii nu au făcut minim ce au trebuit să facă, să dea indexarea cu inflaţia anului anterior”, a mai declarat Băsescu.

Traian Băsescu spune că statul ar trebui să negocieze contractele celor care au plecat la cules de sparanghel în Germania

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că statul român ar trebui să negocieze contractele celor care au plecat la muncă în Germania, la cules de sparanghel, pentru a se asigura că li se plătesc contribuţiile, astfel încât aceştia, la bătrâneţe, să aibă pensii. Băsescu mai spune că tot statul ar trebui să îi protejeze pe aceşti cetăţeni.

Întrebat despre muncitorii români care culeg sparanghel în Germania, Traian Băsescu a declarat, la România TV, că statul are obligaţia de a-i ajuta pe aceşti oameni şi că ar trebui să le pună la dispoziţie două avioane să se întoarcă acasă, dacă sunt nemulţumiţi de condiţii.
“Este nepermis că se face pe teritoriul României, fără acordul Guvernului. În mod normal, dacă am avea un guvern demn, dar şi nişte oameni demni în Germania, ar trebui trimise două avioane şi cei care vă consideraţi înşelaţi, poftim, vă urcaţi să vă duceţi acasă. Statul român are obligaţia să îşi protejeze cetăţenii. Se pare că o parte dintre cei plecaţi, având contracte de ei ştiute, sunt cazaţi în condiţii necorespunzătoare. În această situaţie, aş trimite două avioane şi le-aş spune, poftim, dacă vă simţiţi înşelaţi, statul vă apără”, a declarat Băsescu.
Fostul şef al statului a spus că, având în vedere situaţia actuală, statul ar trebui să negocieze contractele acestor muncitori.
“Operaţiunea desfăşurându-se numai cu aprobarea statului român, sunt obiective sub controlul statului român. Statul român poate opri un autobuz, poate permite sau refuza utilizarea unui aeroport. În aceste condiţii, aş zice că nu pleacă nimeni până nu avem un acord interguvernamental. Ei spun câţi trebuie să plece, noi spunem cu cât trebuie să îi plătiţi. Unii se pot trezi la bătrâneţe că nu au pensie pentru că nu au contribuţiile plătite nici în Germania, nici în România. Vă daţi seama disperarea Germaniei, pentru că sparanghelul este o cultură trecătoare”, a mai spus Băsescu.
Autor: News.ro