Din 15 noiembrie trebuie sa ne indreptam atentia mai mult catre Dumnezeu. Marti, 14 noiembrie, are loc Lasata Secului pentru Postul Craciunului. Intrucat anul acesta lasata de sec pica intr-o zi de marti, evenimentul nu se tine mai repede.
In mod obisnuit, daca Lasata Secului cade miercurea sau vinerea, se tine cu o zi inainte. Postul Craciunului se va incheia pe 24 decembrie. Acesta este al doilea post important de peste an, dupa Postul Pastelui.
Traditii si superstitii de Lasata Secului pentru Postul Craciunului aducatoare de noroc
1. 14 noiembrie este ultima zi in care putem manca orice, iar cina din seara acestei zile este mai indestulata de obicei, intrucat din 15 urmeaza o perioada de post si rugaciune. Masa sarbatoreasca de pregatire pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului este asezata langa o icoana sfintita. Icoana trebuie sa stea in capul mesei, spre Rasarit. Fata de masa trebuie sa fie alba, iar in mijloc se asaza paine preparata in casa si sare pentru sporirea sanatatii mesenilor si a norocului.
2. La inceputul cinei de Lasata Secului, mesenii trebuie sa guste o bucata de paine inainte de a manca celelalte preparate.
3. La masa traditionala de Lasata de sec se consuma, in mod traditional, ciorbe, mancaruri din carne de pasare, placinte cu branza (mai ales in zona Moldovei), placinte cu dovleac si mere. Pe masa isi fac loc si damigeanele cu must si vin sau tuica.
4. Se spune ca daca mananci oua de puica si ciorba de peste vei atrage norocul si vei avea niste sarbatori linistite. Ouale de puica simbolizeaza succesul financiar. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim mai sprinteni si mai fericiti, lipsiti de griji.
5. Daca pieptul gainii puse pe masa este gras inseamna ca va urma o iarna grea, iar daca pieptul nu are grasime, iarna va fi usoara.
In mod obisnuit, daca Lasata Secului cade miercurea sau vinerea, se tine cu o zi inainte. Postul Craciunului se va incheia pe 24 decembrie. Acesta este al doilea post important de peste an, dupa Postul Pastelui.
Traditii si superstitii de Lasata Secului pentru Postul Craciunului aducatoare de noroc
1. 14 noiembrie este ultima zi in care putem manca orice, iar cina din seara acestei zile este mai indestulata de obicei, intrucat din 15 urmeaza o perioada de post si rugaciune. Masa sarbatoreasca de pregatire pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului este asezata langa o icoana sfintita. Icoana trebuie sa stea in capul mesei, spre Rasarit. Fata de masa trebuie sa fie alba, iar in mijloc se asaza paine preparata in casa si sare pentru sporirea sanatatii mesenilor si a norocului.
2. La inceputul cinei de Lasata Secului, mesenii trebuie sa guste o bucata de paine inainte de a manca celelalte preparate.
3. La masa traditionala de Lasata de sec se consuma, in mod traditional, ciorbe, mancaruri din carne de pasare, placinte cu branza (mai ales in zona Moldovei), placinte cu dovleac si mere. Pe masa isi fac loc si damigeanele cu must si vin sau tuica.
4. Se spune ca daca mananci oua de puica si ciorba de peste vei atrage norocul si vei avea niste sarbatori linistite. Ouale de puica simbolizeaza succesul financiar. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim mai sprinteni si mai fericiti, lipsiti de griji.
5. Daca pieptul gainii puse pe masa este gras inseamna ca va urma o iarna grea, iar daca pieptul nu are grasime, iarna va fi usoara.
Sursa: teotrandafir.com