Tradiții și obiceiuri de Paște. Bătăița pentru femei de a doua zi

in Diverse de

În preajma sărbătorilor Pascale, toți ortodocșii forfotă prin lume cu pregătiri, care mai de care speciale, pentru a celebra patimile lui Isus. Dacă la români ouăle roșii, cozonacul și mielul la cuptor sunt general valabile, în alte țări se respectă tradiții care au mai mult, sau mai puțin legătură cu Învierea Domnului.

În Cehia, Ungaria și Slovacia femeile sunt cele care pătimesc de Paște și nu doar la gura sobei, istovite de atâta trudă de pregătiri, ci cu o bătăiță bună. Acestea sunt udate cu apă rece și apoi biciuite simbolic cu nuiele din salcie, decorate cu fundițe. Totul pentru ca dragele de ele să se păstreze sănătoase și frumoase pentru tot restul anului.

Și pentru că mielul jertfit trebuie adus ca ofrandă Domnului, cetățenii din Polonia sunt ceva mai miloși și preferă să întâmpine Paștele cu un miel simbolic, unul făcut integral din unt, fără alt adaos. Mielul stă la loc de seamă pe masa oamenilor și probabil cei mai mulți dintre ei asezonează inedita specialitate cu pastile contra grețurilor.

În Danemarca oamenii iubesc atât de mult Halloween-ul încât au făcut din sărbătoarea lui Isus un prilej de a alunga vrăjitoarele. În această zi sfântă, copii colindă pe la casele oamenilor cu crenguțe de salcâm frumos împodobite, care zic ei alungă spiritele rele și asta numai în cazul în care primești copiii în casă și îi răsplătești cu bomboane.

Un alt exemplu este al nemților care își împodobesc copacii din curte cu ouă colorate, semn că acolo se sărbătorește Paștele și pentru ca nimeni să nu uite sărbătoarea mare, ucrainienii trag clopotele toată ziua. Omul însărcinat cu o astfel de misiune, cu siguranță are parte de o sărbătoare inedită.
”Cel dintâi lucru la care aspiră un curent nou, ce luptă împotriva tradiţiei, este de a-şi crea o tradiţie.” (Lucian Blaga)