Decizia a fost luată și ești pregătit să faci pasul cel mare? Nu uita cât de important este să faci o asemenea schimbare în viața ta și că dacă nu planifici în detaliu fiecare aspect, nu vei reuși să faci față întregului val de noutăți. Pentru asta, avem pentru tine câteva sfaturi simple pe care sperăm să le urmezi, deoarece te vor ajuta pe tot parcursul șederii tale într-o țară străină.
Lista Documentelor Necesare
În funcție de țara pe care o vei alege pentru noua ta călătorie profesională sau de oferta de muncă pe care o primești din partea companiei de recrutare, trebuie să iei în calcul faptul că pentru unele țări, cele mai multe dintre ele din afara Uniunii Europene, vei avea nevoie de de viză. Dar acesta nu este singurul document de care vei avea nevoie dacă te hotărăști să mergi la muncă în străinătate. Este foarte posibil să trebuiască să obții și un permis de muncă sau să pui la punct un dosar și un CV cu toate certificatele care atestă faptul că ești calificat în domeniul respectiv. Un exemplu ar fi utilizarea unui disc diamantat sau a utilajelor grele.
Contractul de muncă este încă un document foarte important pentru schimbarea în carieră pe care o vei face. Prin urmare, trebuie să te asiguri că noul tău job din străinătate va fi însoțit de un astfel de contract, că totul este 100% legal și că muncești în condiții sigure din toate punctele de vedere. Contractul de muncă trebuie să conțină toate detaliile colaborării tale, începând de la postul pe care îl ocupi, programul de lucru, zilele libere și evident, salariul.
De exemplu, dacă urmează să fii operatorul unui disc tăiere asfalt pentru că aceasta va fi principala ta activitate, acest lucru ar trebui să se regăsească și în contract.
Trebuie să te adaptezi la o nouă țară
Un alt lucru important pe care trebuie să îl faci în prima parte a acestei etape cu noul tău job, este să te adaptezi cât mai repede și cât mai organic la noul mediu în care vei locui. Pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie, vei fi nevoit să treci prin anumite etape chiar din primul moment în care ai călcat în noua țară. Cele mai bune companii care oferă servicii de recrutare, îți vor oferi un contract unde cazarea este gratuită, deci primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te faci comod în noul tău oraș, să te instalezi și să începi pas cu pas să te adaptezi la noul angajator.
În zilele libere pe care le ai, poți să te folosești de acel timp pentru a cunoaște împrejurimile, pentru a vedea comportamentul oamenilor și pentru a explora cât de mult poți zona în care te afli. Adaptarea la o nouă țară înseamnă să te obișnuiești și cu limba, dar să accepți și valorile culturale ale celor care trăiesc pe teritoriul acelei țări.
Aplică propriul stil de viață în noua țară
Să te adaptezi la noile valori și culturi ale țării unde te-ai angajat nu înseamnă să lași în spate tot ceea ce iubești să faci în fiecare zi a vieții tale. Prin urmare, încearcă doar să accepți diferențele dintre tine și ceilalți, să le înțelegi și să nu le lași să te indispună atunci când este cazul.
Trăiește-ți în continuare viața așa cum îți place doar fiind foarte conștient că în jurul tău nu se mai întâmplă aceleași lucruri cu care erai obișnuit.
Concluzie
Când mergi într-o altă țară pentru un nou loc de muncă, schimbi absolut totul, dar nu și pe tine și valorile tale. Chiar dacă totul este nou, încearcă să găsești puncte comune cu propriile plăceri și tabieturi.