Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tot ce e mai bun pentru copilul tău – 5 investigații medicale esențiale pentru copii, în primii ani de viață

in Sanatate de

Odată cu momentul venirii pe lume a unui bebeluș, pentru părinți începe o nouă etapă a vieții, în centrul căreia se află noul membru al familiei. Bunăstarea bebelușului este un aspect critic pentru majoritatea părinților, iar pentru a-i asigura o bună creștere și dezvoltare celui mic, orice părinte responsabil se folosește de orice resurse și mijloace. În acest context, în primele etape de viață ale unui copil, efectuarea unor investigații medicale periodice nu numai că identifică eventualele probleme de sănătate în stadii incipiente, dar și contribuie la prevenirea unor complicații ulterioare.

Acesta este subiectul articolului de față, în care îți vom prezenta 5 investigații medicale care ar trebui efectuate în primii ani de viață ai copilului tău, pentru a te asigura că micuțul tău este perfect sănătos. 

Iată 5 investigații medicale pe care orice părinte ar trebui să le efectueze copilului său

  • Screeningul auditiv

Screeningul auditiv la bebeluși este un test simplu și non-invaziv folosit pentru a detecta problemele de auz în primele zile sau săptămâni de viață ale unui nou-născut. Scopul acestui screening este de a identifica prematur orice deficiențe de auz, permițând astfel intervenția timpurie și prevenirea eventualelor complicații care pot apărea odată cu creșterea micuțului. Se recomandă ca această investigație să se realizeze încă din maternitate sau la o consultație medicală timpurie după externare. Acest lucru se datorează faptului că intervenția timpurie în cazul pierderii de auz este esențială pentru dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare ale bebelușului. Prin identificarea precoce a problemelor de auz, se pot iniția programe de intervenție timpurie, cum ar fi terapia de vorbire și limbaj, pentru a ajuta la minimizarea acestor întârzieri.

  • Ecografie transfontanelară 

Ecografia transfontanelară este o investigație imagistică specializată care examinează creierul unui nou-născut prin intermediul unei sonde plasate pe fontanelă (spațiul moale dintre oasele craniului unui nou-născut). Această investigație este utilizată pentru a examina structurile cerebrale și pentru a detecta posibile anomalii sau complicații, cum ar fi hemoragiile intracraniene sau malformațiile cerebrale, care pot apărea în urma nașterii. Ecografia transfontanelară este deosebit de utilă în monitorizarea copiilor care se nasc prematur sau a celor cu anumite condiții medicale diagnosticate încă din viața intrauterină, care pot crește riscul de complicații neurologice.

  • Ecografia abdominală 

 Ecografia abdominală este o investigație de imagistică, non-invazivă și nedureroasă, utilizată pentru a evalua organele interne, cum ar fi ficatul, vezica urinară, rinichii și intestinul subțire. La fel ca în cazul ecografiei transfontanelare, și ecografia abdominală se recomandă a fi efectuată în primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru a evalua și diagnostica eventualele anomalii ale organelor interne. Dacă bebelușul este diagnosticat încă din perioada intrauterină cu diverse patologii ale sistemului digestiv sau ale organelor interne, după naștere, ecografia poate fi utilizată pentru a monitoriza evoluția sau pentru a detecta eventuale complicații. Fiind lipsită de radiații ionizante, această tehnică este adesea preferată în rândul copiilor pentru diagnosticarea și monitorizarea unei game largi de afecțiuni abdominale. 

  • Screening oftalmologic

Un control oftalmologic regulat este vital pentru sănătatea oculară a copilului. Problemele oftalmologice pot afecta în mod semnificativ dezvoltarea și performanța academică a copilului. Deși majoritatea problemelor de vedere nu sunt evidente în mod spontan, un control oftalmologic regulat poate depista afecțiunile precum astigmatismul, miopia sau ambliopia (ochiul leneș) într-un stadiu incipient, facilitând tratamentul și evitând complicațiile pe termen lung. Specialiștii recomandă ca primul control oftalmologic să fie realizat între 6 luni și 1 an ale bebelușului, iar câteva dintre semnele care ar putea impune un control de urgență sunt mișcările anormale ale ochilor, asimetriile oculare, inflamația pleoapelor, fotofobie, lăcrimare abundentă sau o poziție anormală a capului atunci când copilul privește la televizor. Dacă și tu dorești să verifici sănătatea oculară a copilului tău, programează un consult oftalmologic pentru copii la Infosan, unde vei întâlni specialiști care îți vor răspunde la toate întrebările.

  • Consult ORL

Consultul ORL este important pentru evaluarea sănătății urechilor, nasului și gâtului copilului. În timpul acestui consult, medicul examinează urechile pentru a detecta infecții sau alte probleme, verifică nasul pentru obstrucții, polipi sau probleme respiratorii și examinează gâtul pentru semne de inflamație sau infecții ale amigdalelor. Pentru copiii cu infecții recurente ale urechilor sau probleme respiratorii, consultul ORL poate oferi o evaluare comprehensivă și recomandări specifice pentru gestionarea acestor probleme.

 

Investigațiile medicale periodice sunt esențiale pentru sănătatea și buna dezvoltare a copilului, în primii ani de viață. Pe lângă investigațiile prezentate, părinții ar trebui să țină strâns legătura și cu medicul pediatru, și cu medicul de familie al copilului, pentru efectuarea analizelor de sânge periodice, dar și vaccinărilor. Astfel, un părinte responsabil va face tot ce îi stă în putință pentru a-i asigura copilului său un start bun în viață. 

Ultimile din

Mergi la SUS