Tot ce ar Trebui să Știi Despre Cardiopatia Ischemică

in Sanatate de

Cardiomiopatia ischemică este o afecţiune a muşchiului inimii care este slăbit în urma unei boli coronariene sau a unui atac de cord. Dacă arterele care furnizează sânge către muşchiul inimii se îngustează pot apare daune, inima să măreşte şi slăbeşte, capacitatea ei de pompare scade şi astfel apare insuficienţa cardiacă. 

În funcţie de situaţie şi de leziunile inimii, planul de tratament pentru cardiopatia ischemică diferă, urmărind să trateze cauzele şi simptomele, să prevină progresia bolii şi să îmbunătăţească funcţia cardiovasculară. 

Acesta poate include o combinație de modificări ale stilului de viață, medicamente, intervenții chirurgicale sau alte proceduri. Adoptarea unui stil de viață sănătos este esenţială pentru a reduce riscul de complicații și de apariţie a cardiopatiei ischemice.

Simptomele cardiomiopatiei ischemice

Dacă este în stadiul incipient, boala cardiacă poate să nu aibă simptome vizibile. Însă, dacă este afectat fluxul sanguin, simptomele pot include oboseală extremă, dificultăţi de respiraţie, ameţeli şi leşin. 

De asemenea, pot fi prezente durerea şi presiunea în piept, palpitaţiile, umflarea picioarelor, tusea cauzată de lichidul acumulat în plămâni, dificultăţile de somn şi creşterea în greutate. 

Cauzele şi factorii de risc pentru cardimiopatia ischemică

De obicei, cardiomiopatia ischemică este cauzată de un atac de cord sau de o boală coronariană, iar factorii de risc pentru aceste afecţiuni pot fi prezenţa unei boli coronariene în istoricul familial, hipertensiunea arterială sau colesterolul crescut. 

De asemenea, mai poate fi vorba despre obezitate, diabet zaharat, o boală de rinichi în stadiu terminal, stilul de viaţă sedentar, fumatul sau abuzul de alcool sau de droguri. Bărbaţii şi femeile la menopauza sunt mai expuşi la boala coronariană, mai ales dacă fumează şi consumă alcool în cantităţi mari. 

Diagnosticarea cardimiopatiei ischemice

Cardiologul se va interesa de istoricul medical, va efectua un examen fizic şi va recomanda alte teste pentru a putea pune diagnosticul. Poate fi vorba despre teste de sânge pentru a vedea nivelul de colesterol şi de trigliceride, radiografii, tomografii sau RMN, ecocardiograma sau electrocardiograma ECG sau EKG, un test de stres, un cateterism cardiac sau chiar şi o biopsie miocardică. 

Tratamentul în cardiomiopatia ischemică

După ce a depistat cauza cardiomiopatiei, medicul va aborda tratamentul pentru aceasta recomandând pe lângă tratament şi schimbarea stilului de viaţă. Uneori, în cazurile grave, poate recomanda şi intervenţii chirurgicale sau alte proceduri de tratament. 

Pentru a reduce riscul de complicaţii va fi necesară o dietă sănătoasă săracă în grăsimi săturate, colesterol şi sodiu. De asemenea, vor fi utile exerciţiile fizice regulate, renunţarea la fumat şi la consumul de băuturi alcoolice sau diverse substanţe. 

Medicamentaţia ajută la ameliorarea simptomelor, previne complicaţiile şi îmbunătăţeşte funcţia inimii. Aceasta poate consta în beta-blocantele pentru reducerea tensiunii arteriale, un medicament pentru a relaxa şi largi arterele, un inhibitor de aldosteron pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a elimina excesul de lichid în organism. Pentru a ajuta la ameliorarea inflamaţiilor şi a îmbunătăţi respiraţia, ar putea fi prescrise diverse diuretice care elimină lichidul din organism şi ar mai putea fi util un medicament pentru tratarea colesterolului ridicat.

Medicul mai poate recomanda intervenții chirurgicale sau alte proceduri care implică arterele coronare sau alte părți ale inimii cum ar fi implantarea unui stimulator cardiac, a unui defibrilator sau a ambelor pentru a îmbunătăți funcția electrică a inimii sau o aterectomie pentru a îndepărta placă de pe artere. 

Mai poate apela la angioplastie cu balon pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin în arterele îngustate sau la inserarea unui stent, un dispozitiv conceput pentru a menține arterele deschis. 

În cazuri foarte grave, medicul poate recomanda o grefă de bypass coronarian (CABG) şi, dacă deteriorarea inimii prea mare pentru a fi reparată, este posibil să fie nevoie de un transplant de inimă.

Complicaţiile cardiomiopatiei ischemice

Dacă nu este tratată, cardimiopatia ischemică poate duce la cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și chiar deces. Este esențial să fie tratată cauza pentru a preveni complicaţiile pe termen lung care sunt cel mai probabile dacă nu se adopta un stil de viaţă sănătos şi nu se renunţa la abuzul de tutun sau de alcool. De asemenea, pot apărea complicaţii dacă nu se iau medicamentele prescrie, precum o infecţie sau alte afecțiuni majore de sănătate. 

Metode de prevenire a cardimiopatiei ischemice

Bolile de inimă pot fi prevenite făcând alegeri sănătoase şi cu un stil de viaţă adecvat. Se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, o alimentaţie sănătoase, săracă în grăsimi săturate, colesterol şi sodiu şi exerciţiile aerobice de cinci ori pe săptămână timp de câte 30 de minute. 

Este esenţial ca greutatea să fie menţinută în limitele normale şi să se renunţe la fumat şi la abuzul de alcool şi substanţe. Prin practicarea unor obiceiuri sănătoase, se reduce riscul de a dezvolta boala coronariană, cardiomiopatia ischemică și alte afecțiuni cardiovasculare, iar dacă bolile de inimă sunt deja prezente, un stil de viaţă sănătos poate ajuta la reducerea complicațiilor.

credius.ro