Topul celor mai ciudate fobii pe care oricine le poate avea! Tu le stiai?

in Diverse de

Fobia este definita drept o teama irationala care, de cele mai multe ori, se dovedeste a fi inofensiva! Aceasta isi poate face aparitia in urmai unei situatii total banale, fara a putea fi anticipata. Insa, pe cat de superficiala pare, aceasta poate da mari batai de cap anumitor persoane. Pe langa cele mai cunoscute frici, precum cea de intuneric sau de spatii inchise, exista multe altele mult mai ciudate la care nu te-ai fi gandit niciodata. In cazul in care nu ai aflat pana acum care sunt acestea, urmatoarele paragrafe te vor soca, dar si amuza in acelasi timp.

TOP 6 fobii bizare

  1. Frica de inaltime

Acrofobia reprezinta teama de locurile inalte, aceasta manifestandu-se in zborul cu avionul, in mod special. Tocmai din acest motiv, multe persoane refuza sa calatoreasca in acest fel si prefera alte tipuri de transport. De exemplu, o modalitate ar fi cursele Romania-Spania realizate de Tabitatour pentru ca sunt mult mai sigure si la indemana. Interesant este ca aproximativ 4% din populatia lumii sufera de aceasta groaza!

  1. Teama de flori

Poate suna ireal, nu? Frica de flori exista cu adevarat, iar cel mai bine o inteleg persoanele care sufera de anthofobie. Asadar, orice tip sau specie de floare le creeaza un adevarat disconfort celor bolnavi, provocand aparitia unor stari de anxietate si teama. Desi sunt constienti de faptul ca o floare nu reprezinta cu adevarat o amenintare, le este greu sa perceapa acest lucru!

  1. Teama de a te spala

Exact, exista teama de baie! Aceasta se manifeste in momentul in care o persoana se vede goala, fiindu-i frica de picaturile de apa sau mai exact de vatamarea pielii din cauza apei. Asadar, aceasta fobie poate duce la realizarea unei igiene incorecte!

  1. Teama de oglinzi

Chiar si o simpla oglinda poate duce la aparitia unei temeri in subconstientul unor persoane. Multi oameni evita sa se priveasca in oglinda sau sa aiba astfel de obiecte in jurul sau, intrucat le creeaza o stare de anxietate, chiar daca constientizeaza ca aceasta frica este una irationala! Eisotrophobia este numele stiintific pentru teama de oglinzi.

  1. Frica de nuditate

Gymnophobia se manifesta in momentul in care o persoana este goala, din frica de a nu fii observat de cineva sau de a nu vedea, la randul sau, pe cineva complet dezbracat. Majoritatea persoanelor care sufera de aceasta fobie au o parere proasta despre felul in care arata. Tocmai din acest motiv nu doresc sa fie vazuti dezbracati.

  1. Somniphobia

Majoritatea oamenilor adora orele de odihna, iar in momentul in care suna alarma totul pare un calvar. Insa, exista si persoane care nu agreaza somnul. Aceasta fobie se manifesta in momentul in care se apropie ora de culcare, iar frica primordiala este de a te culca si de a nu te mai trezi niciodata. 

Avand in vedere cele prezentate, pe langa fobiile bine cunoscute exista si multe altele care pot parea cel putin ciudate in prima faza. Insa, se pot transforma intr-un adevarat chin pentru persoanele care sufera de astfel de temeri patologice. Cu toate acestea, pentru orice problema exista si o rezolvare. Cu ajutorul unui specialist, dar si cu multa determinare, nimic nu este imposibil!