Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tonicul pentru stomac care elimina crampele si stimuleaza digestia

in Sanatate de

Maghiranul, Majorana hortensis, cunoscuta in diferitele zonele din tara si sub denumirile de maderan, mighiran, pupi, choir sau sovarf este o planta anuala ce creste inalta de 20-40 cm. Are o aroma placuta, frunzele sunt ovale spre lunguiete, florile sunt albastre cu o usoara nuanta tradafirie. Infloreste intre iulie si septembrie, fiind o planta de gradina. Se presupune ca aceasta planta este originara din Africa de rasarit si sud-vestul Asiei.

Din vechime uleiul de maghiran era folosit in ritualurile de jertfa catre proti. Sportivii din Grecia antica se ungeau pe corp cu ulei de maghiran, in timp ce in Europa centrala maghiranul a intrat abia in secolul XVI, fiind apreciat ca leac universal. In zilele noastre, in Austria, Germania, Cehia, maghiranul este folosit drept condiment apreciat la o serie de preparate culinare cu carne.

In medicina populara se foloseste ca tonic pentru stomac, ca antispastic, eliminand crampele si ca stimulent al digestiei. Maghiranul se foloseste atat in stare proaspata, cat si uscat. Sub forma uscata este de neinlocuit in industria mezelurilor.

Maghiranul este sensibil la frig, ceea face ca in fiecare primavara sa fie sadit din nou se folosesc in special frunzele. Cele mai apreciate sunt cele culese inainte de inflorirea plantei, dar si planta inflorita are aceleasei proprietati. De regula infloreste in perioada iulie-septembrie.

Mod de folosire:

In stare cruda – se foloseste drept condiment la preparatele din cartofi, salate, supe, mezeluri. Astfel isi pastreaza prorpietatile (taninuri, uleiuri eterice).

Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf se opareste la o cana de apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se bea cate o cana inainte de mese, in special in cazurile de dureri abdominale sau afectiuni ale intestinelor.

Ultimile din

Mergi la SUS