E foarte greu de inteles, daca nu chiar imposibil, pentru cei din afara, ce se intampla in sufletul si in mintea celui impovarat de tristete. Totusi, cu putin ajutor, depresia poate fi invinsa.
DE AICI PORNESTE
Desi considerate o stare de tristete extrema, exista o mare diferenta intre depresie si tristete. Pesiminstii mai au doar un pas pana la depresie si, din pacate, starea lor e privita ca fiind trecatoare, fara sa se ia masuri. Frigul si intunericul caracteristice acestei perioade duc la scaderea nivelului de hormoni responsabili de starea noastra de bine, mai exact de serotonina si dopamina. De aici, si efectele devastatoare: tulburari de somn, de alimentatie, capacitatea de concentrare scazuta, nefericirea continua si chiar gandurile negre. Totul incepe cu ingreunaea trezirii, somnolenta pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta frigul, retragerea in sine. Apar si stari de sufocare, dureri de cap, de stomac, ameteli, hipertensiune. Majoritatea celor cu tulburari afective sezoniere sfera de tulburari depresive majore, iar 20% au sau pot dezvolta tulburari bipolare.
DE CE SUFERIM?
Sistemul nervos provoaca dereglarile. 15% dintre cei cu boli cardiovasculare au si simptome specific depresiei. Iar bolile cardiovasculare si depresia cresc riscul de infarct. Somnul tulburat, de proasta calitate, e printre cele mai suparartoare cauze. Nu intotdeauna depresivul nu doarme pentru ca e depresiv, ci uneori e depresiv tocmai pentru ca nu doarme bine. E bine stiut si ca exista anumite boli si medicamente care pot induce depresia si chiar pot induce gandurile negre. Problemele tiroidei, anticonceptionale, codeina, morfina, betablocantele, unele medicamente pentru acnee, pot avea in timp consecinte grave.
UITA DE GANDURILE NEGRE
Cineva a zis o vorba mare: e de preferat sa treci prin viata in pasi de dans, decat marsaluind. Dansul echilibreaza psihicul si relaxeaza. Sa-i faci pe altii fericiti poate fi un leac. Evita sa te compari cu ceilalti sau trecutul cu prezentul. Incearca sa profiti de zilele libere pentru a face ce-ti place. Trebuie sa acceptam momentele de bucurie, tristete, singuratate, fara a ne adanci in ele. Si, daca simti nevoia, nu ezita sa contactezi un specialist. Combinatia tratamentului antidepresiv cu psihoterapia duce la cele mai bune rezultate. Dar tratamentul nu e o bagheta magica, daca factorii care au declansat depresia nu sunt indepartati.