Timmermans, scrisoare către Dăncilă: E dezamăgitor că nu ne-ați anunțat de OUG 7/2019. Opriți schimbările

in Extern de

Frans Timmermans critică, într-o scrisoare trimisă vineri premierului Viorica Dăncilă și obținută de Digi24, decizia Guvernului de a modifica legile justiţiei, din nou, printr-o ordonanţă de urgenţă. Prim vicepreşedintele Comisiei Europene spune că a fost surprins şi chiar dezamăgit că prim-ministrul nu l-a informat despre intenţia de a adopta această ordonanţă, în condiţiile în care au avut o întrevedere.

timmermans martisor dancila_fb
Foto: Facebook

Scrisoarea în limba română:

„Doamnă prim-ministru,

Vă scriu pentru a vă cere lămuriri despre două dintre ordonanțele de urgență ale Guvernului, în legătură cu procedura de nominalizare a procurorului european și despre modificările la legile justiției adoptate pe 19 februarie 2019.

Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că un dialog deschis și deplin este calea pentru a progresa în întărirea statului de drept în general și în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în particular.

În consecință, vine ca o surpriză și o dezamăgire faptul că subiectul emiterii ordonanțelor de urgență nu a fost adus în discuție. Aceste subiecte au o legătură directă cu mai vechile îngrijorări din cadrul MCV și aduse în discuție de către Consiliul de Miniștri.

Prima recomandare a raportului din 27 ianuarie a fost „crearea unui sistem puternic și independent de numire a procurorilor șefi, bazat pe criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția”.

Comisia (Europeană) a mai recomandat ca legile justiției să fie revizuite în acord cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale Statelor Europene împotriva Corupției (GRECO).

În plus, raportul evidenția îngrijorări cu privire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din punctul de vedere ale independenței judiciare.

În consecință, ordonanțele intră în directă contradicție cu raportul MCV în forma lui, cât și în termeni referitori la lipsa consultărilor și a precipitării adoptării lor.

Este o foarte mare urgență ca România să revină la procesul de reformare. Asta înseamnă să meargă înainte, nu înapoi și să se abțină de la orice modificare care inversează progresul acumulat în ultimii ani. Cel mai bun punct de început rămâne direcția arătată de Comisie în luna noiembrie, de a opri schimbările și de a le începe pe baza unei consultări adevărate cu sprijinul expertizei externe. Prin constrat, situația curentă ridică noi îngrijorări.

Al dumneavoastră,

Frans Timmermans”

Premierul Viorica Dăncilă a spus, înainte de întâlnirea cu reprezentanți ai magistraților, că Guvernul nu va renunţa la OUG 7. Ea a spus, însă, că unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

Anunțul vine în condițiile în care tot mai multe instanțe și parchete se alătură protestului față de OUG 7. Astăzi, DIICOT a anunțat că-și suspendă activitateatimp de 4 ore pe zi, până pe 8 martie.

Pe de altă parte, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită o solicitare Guvernului României pentru abrogarea OUG 7, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

Procurorul general Augustin Lazăr, a cerut Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale pe OUG 7. Șeful Parchetului General invocă, în scris, o serie de argumente, de la încălcarea atribuțiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii la prejudicierea statutului constituțional al procurorilor.