Ți-l mai aduci aminte pe actorul Dan Bordeianu? Românii se mută pe bandă rulantă la case! „Scapă cine poate” de la oraș

in Diverse de

Dan Bordeianu a renunțat la viața de oraș în urmă cu mai bine de zece ani și s-a mutat la țară, împreună cu soția sa și cele două fiice. Viaţa la ţară îi prieşte, el având timp şi pentru pasiunea mai puţin obişnuită pe care o are.

Dan Bordeianu  a devenit cunoscut după rolurile din telenovelele Numai Iubirea și Lacrimi de iubire, acum mai bine de 20 de ani. După ce s-a retras din lumina reflectoarelor, el  s-a mutat la țară în urmă cu mai bine de 10 ani alături de soția și cei doi copii ai săi.

Conform Viva, actorul locuiește acum la Brănești, lângă Pădurea Pusnicu, în casa în care a stat tatăl său și pe care a renovat-o. Dan Bordeianu se bucură de momentele petrecute alături de familie şi de peisajele ce-l înconjoară.

Actorul are şi o pasiune, pe care o pune în practică ori de câte ori are ocazia. Dan Bordeianu adoră să prelucreze lemnul și face asta de fiecare dată când vrea să se relaxeze.

Conectat la natură şi relaxat, Dan Bordeianu este foarte fericit cu decizia pe care a luat-o de a se muta din București.

Mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, oraşele pentru a se muta în mediul rural, în condiţiile în care doar în cei doi ani de pandemie COVID-19, peste 250.000 de locuitori au ales să se mute din urban la ţară, relevă o analiză realizată de Frames şi Arabesque & Mathaus.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) indică faptul că, în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunţat la viaţa din oraş pentru cea din mediul rural. În sens invers, adică din localităţile mici către oraşe, s-au mutat numai 77.825 de persoane, scrie Agerpres.

Pe acest fond, specialiştii susţin că, în ultimii doi ani, tendinţa migraţiei către mediul rural s-a accentuat, dovadă că, în 2022, din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69% sunt pentru zona rurală. În mediul rural ar urma să se construiască 404.681 mp de construcţii rezidenţiale, faţă de 275.091, în ianuarie 2022, şi 377.606 mp în februarie 2021.

În luna februarie a acestui an s-au eliberat 3.542 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+38,9%), cu o suprafaţă utilă totală de 803.035 mp (+33,3%).

Conform analizei, în ultima perioadă, pe lista argumentelor migraţiei de la oraş la ţară, dincolo de dorinţa de avea mai mult spaţiu şi de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilităţile, cu gazele şi energia electrică.

Dincolo de datele statistice, acest fenomen se vede şi în vânzările magazinelor de bricolaj, care comercializează materiale pentru construit, renovat sau amenajat. Astfel, de la garduri şi pavaj, gresie de exterior, instalaţii pentru amenajare fose septice în zonele în care încă nu sunt condiţii şi instalaţii pentru udat grădini, vânzările au înregistrat o creştere semnificativă, iar izolarea termică se află în prim-plan.

Potrivit sursei citate, vânzările de soluţii de izolare termică vor continua să se afle în topul vânzărilor. „Dacă este să vă apucaţi de izolarea caselor, trebuie să ştiţi că procentele de pierdere a căldurii sunt între 30 – 40% prin pereţi, uşile 10% şi ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiş se poate pierde între 15 şi 25% din coeficientul energetic”, se arată în cercetarea de specialitate.