Press "Enter" to skip to content

TESTE IMAGISTICE OBLIGATORII DUPA 40 DE ANI

Paza buna trece primejdia rea. Asa ca n-ar fi rau sa faci cateva teste imagistice. Dupa 40 de ani, iti pot salva viata.

De rusine, din lipsa de timp sau de bani, cu totii dam bir cu fugitii cand vine vorba de mers la medic. Si asa, la un moment dat, la un banal control de rutina, ne trezim cu boli grave. Care, daca ar fi fost depistate la timp, ne-ar fi scutit de trauma si de suferinta. Gratie tehnologiei de ultima generatie, putem afla cum stam cu sanatatea, fara intepaturi, fara dureri si fara riscuri. De ce am mai evita sa ne vedem de sanatate?

VEZI CE ZACE-N TINE

Dupa 25 de ani, se recomanda ecografia mamara anuala, evaluarea tiroidei, dar si a sanatatii pielii. La 40 de ani, pe lista testelor se adauga electrocardiograma, controlul oftalmologic si mamografia. Iar la 50, trebuie luate in calcul, in plus, o colonoscopie, care se repeta la 5 ani, analiza densitatii osoase. O trimitere de la medicul de familie, o data pe an, te poate ajuta sa afli tot ce se petrece in organismul tau. Testele imagistice dezvaluie chestiuni nebanuite, inca din momentul in care bolile temute se afla la stadiul de milimetri. Iata ce teste imagistice te pot scuti de stres!

1 ECOGRAFUL VEDE CE TREBUIE

Durerile de burta, oboseala, crampele menstruale si balonarea sunt usor de ignorat. Insa pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boala cauzata de aparitia unor tumori benigne in tesutul uterin.

2 ENDOSCOPIA SI COLONOSCOPIA

Sunt in topul investigatiilor de care pacientii se tem si pe care, in multe situatii, le refuza. Desi doar ele pot confirma anumite afectiuni grave. Dar exista si capsula endoscopica sau videocapsula. Aceasta se inghite ca o banala pastila si, vreme de 8 ore, filmeaza tot ce se petrece pe tractul digestiv. Aceasta investigare este extrem de importanta pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauza neprecizata, boala Crohn, boala celiaca refractara si unele forme de polipoza intestinala, permitand vizualizarea directa a mucoasei tubului digestiv.

3 OASELE “SCARTAIE”?

Cea mai frecventa modalitate de depistare a afectiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetari mai amanuntite se apeleaza la CT si RMN.

4 DIN CATEGORIA “DE LUX”, RMN TOTAL

Scanarea complta prin RMN este un examen fara radiatii si fara niciun pericol pentru sanatate. Poate fi facuta si la copii, si la gravide. Din nefericire, deocamdata, pretul o face prohibitiva pentru cea mai mare parte din noi. Scoate in evidenta diferentele dintre tesutul sanatos si nesanatos. Si depisteaza cu usurinta tumorile de dimensiuni foarte mici, permitand un diagnostic rapid in caz de tumori de san, gastrointestinale, prostata.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO