Tensiunea crește de la oră la oră! Ce decizie RADICALĂ a luat președintele Trump în urma atacului cu rachete lansat de Iran împotriva americanilor

in Extern de

Două baze militare aparținând americanilor au fost atacate de rachetele iraniene marți noaptea.

Nu s-au înregistrat victime în urma atacului. Președintele Americii, Donald Trump, a decis să nu răspundă cu aceeași monedă, ci să aplice sancțiuni Iranului.

O analiză CNN arată că americanii au știut încă de la primele momente ale lansării rachetelor iraniene care sunt cele două ținte ale acestora.

Datele rachetelor au fost preluate de sateliții de informații din SUA, care au observat că Iranul lansase rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Totodată, SUA se aștepta la un asemenea atac în urma unei informații care a venit din partea guvernului irakian, care fusese anunțat din timp de către guvernul de la Teheran.

Potrivit CNN, soldații americani aflați în cele două baze militare din Irak: Al-Asad și Erbil au fost avertizați de ce avea să urmeze și au avut timp să se adăpostească în bunăcare, potrivit unor surse.

Mai mult decât atât, americanii erau conștienți că odată cu uciderea generalului Qassem Soleimani, din urmă cu 5 zile, era foarte probabil ca Iranul să lanseze un atac.

Iranul a decis să recurgă la această decizie după ce președintele Trump anunțase că are în vizor atacuri asupra mai multor site-uri culturale iraniene.

Partidul Republican al președintelui Trump a arătat totodată îngrijorare în ceea ce privește siguranța administrației după uciderea generalului Qassem Soleimani.

În momentul în care iranienii au lansat rachetele, cei mai buni asistenți ai lui Trump s-au reunit în ședintă, în subsolul Casei Albe, în Situation Room, pentru a gestiona situația.

Secretarul Apărării din Pentagon, Mark Esper, a avut o discuție cu șefii de stat imediat după ce a fost informat despre atac. La o oră după acest episod, din biroul lui Esper s-a încercat contactarea premierului irakian Adil Abdul al-Mahdi.

O sursă citată de CNN a menționat că tentativa americanilor nu a avut succes, numărul premierului nefiind unul funcțional. În cele din urmă, un apel la ambasadorul SUA din Bagdad l-a pus în legătură pe premierul Irakului cu oficialitățile americane.

În urma discuțiilor s-a dorit în primul rând să se confirme dacă au existat victime în urma atacului. În funcție de acest factor important, președintele Trump urma să decidă dacă lansează un nou atac asupra facilităților iraniene.

Oficialii și-au pus semne de întrebare în cadrul ședinței din Situation Room. Americanii s-au întrebat de ce au folosit totuși iranienii atât de puține rachete din arsenalul lor în acest atac. Au concluzionat spunând că acțiunea Iranului a avut mai mult scopul de a transmite un mesaj și nu acela de a face cât mai multe victime.

Mesajul concis al iranienilor pentru americani: „Acesta va fi singurul răspuns. Așteptăm să vedem ce veți face”.