Press "Enter" to skip to content

TEMPERAMENTALA, DAR CUM?

Ansamblul trasaturilor fiziologice si nervoase care conditioneaza capacitatea de lucru, echilibrul si stapanirea de sine a unei persoane poarta numele de temperament.

Impreuna cu trasaturile de caracter, capatate de-a lungul vietii prin educatie si expperienta, temperamental formeaza personalitatea fiecaruia dintre noi. Sunt definite, inca de pe vremea lui Hipocrate, patru tipuri de temperament. Inainte de a le descrie pe fiecare in parte, trebuie sa stii ca nu exista om pe lumea asta care sa nu aiba cate ceva din toate cele patru tipuri. Numai ca unul dintre ele este dominant.

CATE CEVA DESPRE UMORI

Medicina, incepand cu Hipocrate, al carui juramant este depus si astazi, dupa doua mii si ceva de ani, de toti medicii din lume, a capatat un alt inteles. S-a modernizat, dar se bazeaza pe niste principia pe care se fundamenta si in trecut: istoricul bolii, observarea pacientului in relatie cu boala, evaluarea obiectiva. Pe baza principiului celor patru elemente, Hipocrate a stabilit ca bolile, dar si personalitatea unui om depind de cele patru umori (secretii principale) ale corpului uman. Acestea sunt: sangele, saliva, bila galbena si bila neagra. Umoarea dominant da temperamental dominant: sange (tipul sangvin); saliva (tipul flegmatic); bila galbena (tipul coleric); bila neagra (tipul melancolic).\cercatari recenta arata ca, intr-adevar, aceste patru tipuri de temperament sunt associate cu anumiti hormone secretati de organism: domanina – pentru tipul sangvin; estrogen – pentru tipul flegmatic; testosteron – pentru tipul coleric; serotonina – pentru tipul melancolic.

UMORILE, ELEMENTELE ANOTIMPURILE SI TEMPERAMENTELE

Sange/sangvin: primavara; aer; ficat; cald si umed; artizan curajos, optimist, iubitor

Bila galbena/coleric: vara; foc; vezica biliara; cald si uscat; pazitor; caracter labil

Bila neagra/melancolic: toamna; pamant; splina; rece si uscat; rational; despotic, nelinistit, iritabil

Flegma/flegmatic: iarna; apa; creier si plamani; rece si umed; idealist; calm, fara emotii

SANGVINUL

Este caracterizat prin spontenaitate, optimism, entuziasm, energie la cote maxime, flexibilitate in gandire, impulsivitate si curiozitate. Tipului sangvin ii place sa riste, nu se da inapoi de la a incerca mereu ceva nou, altceva. Pentru ca secreta mai multa dopamina, cunoscuta ca “hormon al fericirii”, sangvinii sunt mai exuberanti decat ceilalti, mai optimisti, mai agitati. Cu sangvinii se poate discuta in mod deschis, direct, pentru ca, avand un psihic robust, au taria de a privi adevarul in fata.

FLEGMATICUL

Sunt calmi in general si au capacitatea de a-si exprima clar sentimentele, dar si de a citi alte persoane, dupa expresia fetei si limbajul corpului. In general, vad imediat imaginea de ansamblu si fac cu usurinta conexiuni intre fapte si evenimente aparent fara legatura. Au o mare capacitate de empatie, sunt agreabili si expresivi. Toate acestea, datorica unei cantitati mari de estrogen, hormon perceput ca fiind prin excelenta feminin, dar care se gaseste si in organismul barbatilor. Flegmaticii refuza compromisurile, luptandu-se pentru propriile idei pana-n panzele albe.

COLERICUL

Tipul coleric este asociat cu un nivel ridicat de testosterone in organism, de asta data hormon masculin, ce se gaseste, de asemenea, in organismul femeilor. Colericii sunt directi, concentrate asupra sarcinii pe care o au de dus la capat, duri, analitici, logici si au o mare capacitate de a elabora strategii. Sunt foarte curajosi si le plac competitia si aventura. Inconstant si impulsiv, om al extremelor, colericul este facut parca pentru a crea tensiune in jurul sau.

MELANCOLICUL

Cei care apartin tipului melancolic sunt indeobste calmi, loiali si ordonati. Sunt precauti si se poarta intotdeauna dupa normele conventionale ale societatii. Acest tip de temperament este legat de nivelul de serotonina, tot un hormon al fericirii, dar care are influenta asupra senzualitatii, metabolismului, controlului impulsurilor. Fire axioasa, melancolicul intra in panica in fata situatiilor noi, in care manifesta reactii lente, nu de putine ori inadecvate si paradoxale. 

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO