Arheologii turci au descoperit o temnita veche de 2.300 de ani, cu o poveste cutremuratoare, in provincia Bursa, in nord-vestul Anatoliei.
In timpul excavarilor arheologice din provincia Bursa, in nord-vestul Anatoliei, turcii au descoperit o temnita veche de mai mult de doua milenii, folosita pentru torturi si pentru executii, relateaza Mediafax, citand Hürriyet. Arheologii spun ca temnita, care include un put patat de sange, o camera de tortura si coridoare care fac legatura cu ruinele unui turn, dateaza din timpul Regatului Bitiniei, de acum 2.300 de ani.
Ibrahim Yilmaz de la Universitatea Uludag, membru al echipei de arheologi, spune ca scopul sapaturilor, parte a unui proiect initiat de municipalitatea Bursa, este de a dezgropa zidurile fostului oras si ca restaurarea acestora va continua. Yilmaz spune ca o mare parte din zidul de 3,4 kilometri a fost deja scoasa la suprafata au determinat locul in care se afla portile Taht-i Kale, Yer Kapi, Saltanat Kapisi, Kaplica Kapisi Zindan Kapi, prin care se facea accesul in oras scrie cultural.bzi.ro
Temnita a fost descoperita in timpul lucrarilor de restaurare la poarta Zindan Kapi din cartierul Alacahirka. „Erau case aici, deasupra locului in care am sapat. Pentru ca banuiam ca sunt temnite, sau ruine ale temnitelor, dedesubt, am expropiat localnicii si am inceput excavarea. Am avut dreptate, in urma sapaturilor am descoperit ruinele temnitei Bursa”, adauga Yilmaz. „Constructia include camere de tortura, coridoare care fac legatura cu turnul si un put care pare patat de sange. Calaii surdo-muti decapitau aici prizonierii si le aruncau capetele in put. Trupurile erau apoi inapoiate familiilor. Conform unor zvonuri insa, calaii vindeau ramasitele victimelor catre familiile disperate”, spune Ibrahim Yilmaz.