Multe familii din România sunt scindate de lupta politică. Unii țin cu un partid, alții cu altul și nu se pot înțelege. O țară întreagă e divizată. Fiecare este convins că el are dreptate. De aceea, cearta în familie pe teme politice poate ajunge la nivele greu de suportat.
CUM SA NU AJUNGI LA CONFLICT
Dacă sunt păreri diferite, cei mai mulți evită să vorbească despre ele. În familia extinsă, ar putea fi o soluție bună, atunci când este vorba de o întâlnire cu ocazia unei sărbători. Dacă adoptați această tactică, vă veți putea bucura unii de compania celorlalți, fără discuții în contradictoriu. Totuși, printre cei apropiați este mai greu să nu scoți la iveală și acest subiect. Pentru a nu ajunge la certuri interminabile, ar trebui să înveți să-i asculți și pe cei care au opinii opuse. Totodată, învață să o exprimi pe a ta într-un mod în care să nu-l jignești pe celălalt. Dacă asculți și înțelegi o persoană, nu înseamnă că vei fi și de acord cu ea, dar vei afla mai multe despre motivațiile sale. El va fi, la rândul său, mai îngăduitor cu tine, când vei vorbi și tu, atunci când va vedea că tu l-ai ascultat.
LASA-I SA-SI EXPRIME FRUSTRARILE
Este foarte important să lași o persoană dragă să-și exprime frustrările, fără să o judeci și fără să te simți atacată personal. Încearcă să nu comentezi ce a spus și, mai ales, nu o critica pe cea în cauză. Nu-i spune lucruri de genul ‘cum poți tu să judeci asta, când nu ești în stare să-ți crești ca lumea copiii sau să-ți găsești un serviciu mai bun’ etc. Atacul direct pe teme care nu erau în discuție nu este relevant și vă dezbină. Atunci când este vorba de experiențe personale, ascultă și nu comenta. De exemplu, o mătușă critică sistemul de sănătate și se plânge de problemele recente pe care le-a întâmpinat în spital. Nu e cazul să o contrazici, chiar dacă ești de altă părere. Experiența personală nu poate fi negată. Arată-i că îți pasă de problema ei și nu mai insista. Astfel, nu veți mai ajunge la cearta în familie pe teme politice.
FOLOSESTE UMORUL PENTRU DETENSIONARE
Părerile politice diferite nu ar trebui să fie un motiv de ceartă și, cu atât mai mult, de dezbinare a familiei. Este firesc să avem opinii contradictorii. În fond, fiecare are cunoștințe și experiențe de viață diferite. Comunicarea cu respect este cheia evitării unui conflcit pe orice temă, dar, mai ales, pe teme politice. A le spune celorlalți punctul tău de vedere într-o manieră în care să nu lezeze este o abilitate care se construiește. Nu ne naștem cu această aptitudine, ci trebuie să o exersăm în fiecare zi. O dobândim fiind toleranți cu cei care gândesc altfel decât noi, arătându-ne recunoscători pentru oamenii din viața noastră și pentru ceea ce fac ei pentru noi. Arătă că înțelegi mesajul transmis de cealaltă persoană și abia după aceea ne exprimăm, la rândul nostru, convingerile, ferm, dar cu respect. În acest caz, îl înveți și pe celălalt să-ți respecte opinia. Folosești umorul pentru a detensiona situația. În fond, discuțiile despre politică sunt doar discuții și nu implică decizii capitale pentru țară.
ARGUMENTEAZA-TI PAREREA
Daca tu crezi ca ai un punct de vedere important, pe care trebuie sa-l impartasesti si celor dragi, dar stii ca ei au o alta parere, incearca sa vii cu argumente cat mai pertinente. Nu ii apostrofa daca nu ii coningi si asculta si ce spun ei. In final, puteti bea un ceai si manca o prajitura. Puteti fi de acord asupra faptului ca este in regula sa nu fiti de acord unii cu altii. Viata merge mai departe, iar voi ramaneti impreuna. Discutati si despre lucrurile care va unesc si puneti accent pe acestea. Politicienii vin si se duc, dar voi ramaneti impreuna.
Sursa: libertateapentrufemei.ro