Telescopul Kepler care observă planetele ce orbitează stele similare Soarelui, a dezvăluit recent oamenilor de știință că există 20 de planete care au o atmosferă ce nu se deosebește de cea de pe Pământ și ar putea susține viața extraterestră.
Telescopul spațial al NASA a fost lansat pe 7 martie 2009 în scopul de a căuta planete asemănătoare Pământului, care orbitează alte stele. Kepler, cu ajutorul unui fotometru, monitorizează continuu luminozitatea a peste 145.000 de stele într-un câmp vizual fix și transmite apoi informațiile pe Pământ, unde sunt analizate de oamenii de știință.
Jeff Caughlin, șeful echipei care operează telescopul Kepler, a spus că o exoplanetă a fost deosebit de interesantă, având o orbită de 395 de zile și o dimensiune similară Pământului, dar cu temperaturi de tundră(cum ar fi Siberia), deci un climat rece. Planeta, numită KOI-7923.01, are o temperatură mai scăzută datorită distanței sale față de steaua orbitata și a faptului că stelele sunt mai reci decât Soarele.
Oamenii de știință au constatat că deși exoplaneta avea un climat rece, acesta era totuși destul de cald, încât să dețină apă lichidă, un element esențial pentru susținerea vieții.
Jeff Caughlin, referindu-se la KOI-7923.01, a spus că:”Dacă s-ar decide trimiterea unei nave către una dintre aceste planete, aceasta nu este o opțiune proastă”.