Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tata Gheorghe, un străbunic de poveste

in Diverse de

Povestea a început acum 12 ani în localitatea Podu Iloaiei, atunci când Gabriela a fost abandonată pe când avea doar două luni, de mama ei, în casa străbunicului Gheorghe Mardare. Femeia o născuse în Franța, la Lyon, unde lucra, iar paternitatea este necunoscută. Mama fetiței nu s-a interesat niciodată de soarta fetiței și nici nu a vizitat-o vreodată. Potrivit unor informații, mama copilei mai are un copil pe care îl crește personal, în Franța.

Bunicul, oftând, spunea asistenților sociali care-i treceau pragul că: „Mama a mai fost în localitate, dar nu a trecut să-și vadă fetița”.
Fetița, Gabriela, este acum în clasa a șasea și are rezultate foarte bune la învățătură. Bătrânul împreună cu strănepoata sa, locuiesc într-o casă care are două camere, hol și bucătărie. Locuința are dotările necesare unui trai decent, după cum arată asistenții sociali de la Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului, care din trei în trei luni fac o vizită la casa celor doi. Bunicul, care are o pensie de 1.000 de lei, a început să ridice o nouă cameră la casă, destinată să fie doar a copilei.
La ultima vizită a asistenților sociali la Podu Iloaiei, la tata Gheorghe, totul a fost în ordine, bătranul preocupandu-se serios de îngrijirea și educarea fetei.

În 2014, cazul a impresionat o țară întreagă, iar oamenii i-au trimis străbunicului mesaje de susținere și respect, atunci când din cauza unei reclamații de la un „binevoitor”, cazul fetiței s-a aflat în atenția autorităților, care inițial au vrut să o dea în plasament, pe motiv că bărbatul de 75 de ani ar fi prea bătrân ca să o mai îngrijească.

Acum 3 ani, fetița declara:”Îmi este bine lângă tata și nu vreau să plec. Îmi dă să mănânc, mi-a cumpărat cercei și bicicletă, iar supa pe care o face el, este delicioasă. Știu că vor să mă ia, dar nu mă voi despărți niciodată de tata”.


Ministerul Muncii și Direcția Generală pentru Protecția Copilului, la care a ajuns cazul, au cerut explicații și după o cercetare mai atentă a dosarului, oficialii din Iași au decis că fetița poate rămane cu străbunicul, pentru că între ei este o relație specială. Cu lacrimi în ochi, bătrânul le-a mulțumit celor care l-au susținut.

În anul 2014, cea căreia nici nu ar trebui să i se spună mamă, a sunat-o pe copilă și i-a spus: „Ce mai faci păsărică mică?” apoi i-a transmis telefonic:”uite, când nu o să mai poată tatăl tău, o să te iau la mine… sau când o să aibă 85 de ani”.
Și reprezentantul DGASPC Iași a precizat că: „Din punctul nostru de vedere, măsura de protecție în plasament familial va fi menținută până când domnul nu se va mai putea ocupa de creșterea minorei”.

Ultimile din

Mergi la SUS