Tara unde cetățenii nu plătesc pentru consumul de gaz natural, electricitate, apă etc.. iar o dată pe lună fiecare primeste 120 de litri de benzină gratuit

in Curiozitati de

Turkmenistan e o țară din Asia Centrală căreia puțină lume îi acordă atenție. Ar fi cazul totuși să afli mai multe despre ea, unii considerând că merită atenție mai ales pentru anumite legi stabilite de autorități în această țară.

Cetățenii turkmeni nu plătesc pentru consumul de gaz natural, electricitate, apă etc., iar o dată pe lună fiecare are dreptul la 120 de litri de benzină gratuit. Apropo, un litru de benzină în Turkmenistan costă doar 20 de cenți. Asta în condițiile în care salariul mediu pe economie reprezintă în jur de 300 de dolari.

Ți-ai imaginat vreoadată așa ceva?!

Turkmenistanul produce circa 75 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dintre care 50 de miliarde le vinde către compania rusă Gazprom. Este a 4-a țară din lume, după volumul rezervelor de gaze naturale. Principalele exporturi ale Turkmenistanului sunt gazele naturale și produsele petroliere.

Ramuri precum industria, agricultura, sistemul energetic și infrastructura rutieră, aparțin exclusiv statului.

Ca și în perioada sovietică, bugetarii primesc apartamente gratuite de la stat. Cei care nu vor să aștepte să le vină rândul, au o altă soluție atractivă. Pot beneficia de credite pe o perioadă de 30 de ani, cu dobânda de doar 1% achitând numai 10% din valoarea apartamentului.

Unii cetățeni ai defunctei URSS, mai ales cei din țările care au rămas sub influența politică a Moscovei, chiar îi invidiază pe turkmeni pentru facilitățile pe care i le oferă statul.

Dar trebuie să știi că doar resursele naturale de care dispune țara, fac posibile costurile atât de mici pentru trai. Altfel zis, oamenii achită puțin nu pentru economia prosperă sau că ar fi una de piață, ci pentru că țara își permite să cheltuie din ceea ce le-a oferit însăși natura.

De altfel, până la un sistem democratic de existență, Turkmenistanul are de parcurs o cale lungă. Ca să ai ce pune în gură, trebuie s-o ții închisă.

Așa că binele în această țară pe care îl invocă unii, are două tăișuri. Pentru că e una să fii liber și bogat într-un stat dezvoltat, și alta e să fii supus dictaturii mulțumindu-te cu faptul că poți trăi ”bine” fără să meriți cu adevărat.