Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Super-chirurgul cu ochi de vultur. Replantează membre amputate de unul singur, fără a avea ajutorul unui chirurg, fără asistent medical şi fără aparatură de ultimă generaţie.

in Sanatate de

Chirurgul plastician Oleg Tacu (37 ani) replantează cu succes membre amputate fără a se ajuta de microscop. Înzestrat cu mâini de aur şi cu o acuitate vizuală ieşită din comun, face adevărate minuni la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad.

Cum au reuşit salvatorii… La Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad (judeţul Vaslui), unitate medicală de rang III din patru posibile, se fac operaţii de micro-chirurgie plastică şi reparatorie de mare fineţe, într-o sală de operaţie cu dotări minimale. Doctorul Oleg Tacu (37 ani), singurul chirurg plastician din spital, replantează membre amputate de unul singur, fără a avea ajutorul unui chirurg – mâna a doua, fără asistent medical şi fără aparatură de ultimă generaţie.

Mai mult, chirurgul nu foloseşte microscop la suturarea nervilor, ligamentelor şi vaselor de sânge deoarece este înzestrat de la natură cu adevăraţi ochi de vultur, având o acuitate vizuală mult peste media oamenilor normali. Spitalul nu este dotat cu microscop performant, costul unui asemenea aparat indispensabil microchirurgiei plastice variind între 30.000 şi 80.000 de euro. Solicitările chirurgului către conducerea unităţii pentru a achiziţiona microscopul de care e atâta nevoie fiind respinse din lipsă de bani.

Trusă de microchirugie adaptată

„Operez cu o trusă de micro-chirurgie adaptată, nu e ceea ce ar trebui. Ar fi vital să mai fie angajat încă un chirurg plastic pentru a putea opera împreună şi pentru a putea asigura urgenţele non-stop. Am făcut o cerere în acest sens în urmă cu trei luni şi nu am primit niciun răspuns. Dacă intervine o urgenţă cât sunt plecat din oraş, pacienţii pierd şansa de recuperare. O replantare de membru, de exemplu, se face în primele 6-12 ore de la accident. Ulterio,r nu se mai poate face nimic”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Oleg Tacu.

Chirurgul s-a angajat la Bârlad în 2012 şi de atunci operează cu succes pacienţi cu amputaţii. Unul din cele mai complicate cazuri l-a rezolvat pe 3 decembrie, zi în care a salvat mâna unui bărbat care suferise un accident casnic. Neculai Nacu (52 ani) şi-a tăiat mâna dreaptă cu toporul. Practic şi-a amputat complet cele mai importante degete ale mâinii (metacard I şi II – degetul mare şi arătătorul). „Ajutam un prieten să taie lemnele şi atât el cât şi soţia s-au pierdut când au văzut ce s-a întâmplat.

Era întuneric şi ne grăbeam să terminăm. Am fost conştient tot timpul. Mi-am învelit mâna într-o cârpă şi am plecat la spital cu un taxi. Nu ştiam că avem asemenea chirurg la Bârlad şi m-am obişnuit la gândul că voi fi invalid tot restul vieţii. Când m-am trezit după anestezie am plâns de bucurie. Nu-mi venea să cred că am mâna întreagă”

Replantare în patru ore şi jumătate

Doctorul Tacu a fost chemat de acasă imediat după ce a ajuns pacientul la spital, puţin după ora 18.00. Era în timpul liber. Operaţia s-a terminat în jurul orei 2 dimineaţa, după patru ore şi jumătate în care a suturat cu măiestrie fiecare vas de sânge în parte, fiecare nerv şi ligament.

„Un vas de sânge are grosimea unei seringi. Trebuie făcute suturile în jurul acestuia pentru a putea repune sângele în circulaţie. Dacă nu e suturat într-un loc nu se va putea reface vasul, dacă pereţii vasului vor fi lipiţi, nu va permite sângelui să circule. Trebuie multă precizie. Sunt colegi care nu cred că pot să fac aşa ceva cu ochiul liber”, explică chirurgul-minune.

La finalul operaţiei a făcut testul final pentru a se asigura de reuşita intervenţiei. La trei zile după replantare, pacientului încă nu-i venea să creadă că îşi simte degetele. „Nu ştie nimeni din familie ce am păţit. Sunt divorţat, iar singurul meu fiu e stabilit în Anglia. Nu vreau să-şi facă griji, o să-i spun când va trece totul”.

Citeste mai mult: adevarul.ro


Ultimile din

Mergi la SUS