Submarinul militar ARA San Juan, dispărut în Oceanul Atlantic, a transmis sâmbătă semnale de urgență

in Extern/ExtraNews de

BBC News relatează că, duminică, ministerul argentinian al Apărării a anunțat că au fost detectate semnale de urgență prin satelit transmise de la bordul submarinului militar ARA San Juan dispărut în Oceanul Atlantic.

În cursul zilei de sâmbătă au fost transmise șapte semnale de urgență efectuate prin satelit, care au durat între patru și 36 de secunde. Submarinele pot lansa o baliză de locație (care este cunoscută sub numele de EPIRB) spre suprafață, în scopul de a emite semnale de urgență prin satelit. Membrii echipajului(în număr de 44), au provizii și resurse de oxigen doar pentru câteva zile.

Comunicațiile prin satelit au eșuat din cauza vântului puternic și a valurilor de peste 6 metri înăltime din Oceanul Atlantic de Sud. Din cauza vremii nefavorabile sunt îngreunate și operațiile internaționale de căutare și salvare. Miercuri a fost transmisă ultima locație confirmată a submarinului ARA San Juan, la 432 de kilometri de coasta sudică a Argentinei.

Autoritățile de la Buenos Aires încearcă să stabilească locația de unde s-au transmis semnalele de urgență.

Efortul Argentinei pentru găsirea submarinului este sprijinit de marina Statelor Unite care desfășoară o misiune de salvare cu două nave dotate pentru aceste operațiuni de salvare a oamenilor aflați pe submarinele eșuate. Un avion specializat pentru căutările în ocean a fost pus la dispoziție de NASA.

Submarinul ARA San Juan a fost construit în Germania, este un submarin diesel-electric tip TR-1700 (numărandu-se printre cele mai rapide motoare diesel-electrice din lume și cele mai mari din țara de origine, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial). Submarinul a fost „tras pe dreapta” câțiva ani, din cauza unor probleme tehnice dar și-a reluat activitatea acum 3 ani.