Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

STRESUL POSTTRAUMATIC SE POATE TRATA

in Sanatate de

Ai de trecut un “hop” greu în viață. Ți se pare că l-ai trecut cu bine. Dar șocul de atunci rămâne și, cu timpul, poate da naștere multor probleme de sănătate. Așa că se impune sfatul unui specialist.

O “afumătură de sperietură” ori cine știe ce fel de vizite pe la vraci nu vor reuși niciodată să șteargă cu buretele ceea ce s-a impregnat adânc în subconștient. Traumele lasă urme pe termen lung și fac din om neom.

CE ESTE TSPT

Tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) e o afecțiune cu care se confruntă cei care au trecut printr-un eveniment șocant. Stresul posttraumatic se dezvolta după ce experimentăm un moment periculos, șocant sau înfricoșător, cum ar fi un accident de mașină, rănirea sau moartea unei ființe dragi. În astfel de momente, trauma e resimțită atât la nivel psihologic, cât și fiziologic. Organismul declanșează instantaneu un mecanism de “luptă sau fugi”. Aceasta e apoi retrăit la aceeași intensitate sau asemănătoare, chiar și la ani după incident. Datorită acestui mecanism de autoprotecție, multe persoane reușesc să își revină în mod natural după acel eveniment traumatizant. Dar, când șocul e mult prea mare, persoanele în cauză resimt stresul și sunt în continuare speriate chiar dacă pericolul a trecut. Sistemul nervos cunoaște două moduri automate de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând, prin mobilizare. Inima bate tare, tensiunea arterială crește, mușchii se contractă, cresc rezistența și viteza de reacție. În al doilea rând, există imobilizarea. Persoana se confruntă cu o cantitate copleșitoare de stres și rămâne ”blocată”. Sistemul nervos se află în imposibilitatea de a reveni în starea de echilibru. Repetarea mentală a acelui moment generează un stres continuu.

4 SEMNE CĂ SUFERI

TSPT se manifestă, în general, prin 4 simptome caracteristice:

1 Retrăirea. Persoanele retrăiesc repetat calvarul prin care au trecut, prin intermediul gândurilor și amintirilor, prin halucinații și coșmaruri.

2 Evitarea. Persoanele au tendința de a evita oameni, locuri, gânduri sau situații care ar putea să le reamintească de evenimentul traumatic. Asta poate duce la detașare și izolare față de familie și prieteni, precum și la pierderea interesului pentru activități de care se bucurau înainte.

3 Excitare crescută. Emoții excesive, nevoie sporită de afecțiune, insomnie, iritabilitate, accese de furie, dificultăți de concentrare. Persoanele pot suferi și de afecțiuni fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, respirație rapidă, tensiune musculară sau greață.

4 Cogniție negativă. Persoana care trece prin stres posttraumatic experimentează sentimente de vinovăție, de personalizare și amintiri chinuitoare ale evenimentului posttraumatic.

CE E DE FĂCUT

Când conștientizăm că nu am reușit să depășim psihic evenimentul traumatizant, e recomandată vizita la un specialist. Mișcarea face mult bine, atât pentru spirit, cât și pentru trup. Reglarea sistemului nervos, prin meditație, ne ajută. Este primordial să nu ne izolăm și să primim sprijinul apropiaților. Câteva schimbări în stilul de viață nu aduc decât beneficii.

TRATAMENT PRIN TEHNICI SPECIALE

La ora actuală, singura metodă creată special pentru tratarea stresului posttraumatic este Tehnica Rewind. Aceasta se folosește de puterea minții pacientului pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres și pentru a-l descărca de emoția negativă. Practic, prin această metodă putem obține rezultate palpabile, într-un mod natural, printr-o ședință care nu dureaza mai mult de câteva minute.

Ultimile din

Mergi la SUS