Strategia lui Vladimir Putin a funcționat. Rusia, o țară cu 146 de milioane de locuitori, are mai puține cazuri de coronavirus decât Luxemburg

in Extern de

Potrivit informațiilor făcute publice de autorități, strategia lui Vladimir Putin a funcționat. Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus confirmate în Rusia este suprinzător de mic, deși țara are graniță comună cu China și a raportat primul caz încă din luna ianuarie.

Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta că țara sa a reușit să împiedice răspândirea pe scară largă a epidemiei de coronavirus și că situația este “sub control”, datorită măsurilor agresive luate din timp, informează CNN.

Numărul persoanelor infectate crește, însă Rusia – o țară cu o populație de aproape 150 de milioane de locuitori – a raportat doar 253 de cazuri până acum. Spre exemplu, Ducatul Luxemburg are o populație de 628.000 de locuitori, iar până sâmbătă raportase deja 670 de cazuri și 8 decese.

Măsurile luate de Rusia din timp – precum închiderea graniței de 4.500 de kilometri pe care o are cu China încă din ianuarie și stabilirea unor zone de carantină – ar fi contribuit la întârzierea epidemiei, spun anumiți experți.

Testarea în Rusia a început mai devreme

“Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus <<Testați, testați, testați>>. Ei bine, Rusia a început să facă asta de la finalul lunii ianuarie”, a declarat doctorul Melita Vujnovic, reprezentantul OMS în Rusia.

Vujnovic a spus că Rusia a luat și alte măsuri pe lângă testare. “Testarea și identificarea cazurilor, urmărirea contactelor, izolarea, acestea sunt măsuri propuse și recomendate de OMS, și au fost implementate”, a adăugat medicul. “Distanțarea socială a fost o altă componentă care a fost introdusă relativ devreme”.

Rospotrebnadzor, serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, a anunțat sâmbătă că au fost efectuate peste 156.000 de teste până în prezent, încă de la începutul lunii martie fiind efectuate testări în masă, inclusiv în aeroporturi, în special asupra pasagerilor veniți din China, Iran sau Coreea de Sud.

Cu toate acestea, Rusia nu a început să testeze imediat și pasagerii sosiți din Italia sau din alte țări europene afectate grav de coronavirus, limitând verificările la luarea temperaturii și introducerea în carantină timp de două săptămâni. Majoritatea cazurilor de coronavirus raportate în Rusia au provenit din Italia, au anunțat oficialii ruși din domeniul sănătății.

Anastasia Vasilyeva, un medic apropiat lui Alexey Navalny, opozant al regimului Putin, a susținut că autoritățile ascund numărul real al bolnavilor, folosind pneumonia și infecțiile respiratorii drept diagnostic. Autoritățile au negat acuzațiile și doctorul Melita Vujnovic, reprezentanul OMS în Rusia, s-a declarat sceptică în privința acuzațiilor.