Ne napustim asupra cafelei si a tigarilor, din obisnuinta ori pentru a ne energiza, ca san e linistim sau sa ne linistim. Efectul calmant este de scurta durata, in schimb, pe termen lung, urmeaza alte efecte, nebanuite si chiar nefaste.
Caracteristica psihostimulentelor este aceea ca, intr-o prima faza, ne fac san e simtim in forma, pentru ca apoi san e goleasca de toata energia. Cum este si cofeina, un alkaloid care, fara indoiala, la inceput face sa creasca nivelul de adrenalina, stimuleaza functiile intelectuale, faciliteaza invatatul si functionarea memoriei. Dar, foarte repede, starea de excitatie este urmata de o scadere a randamentului. Ca san e simtim din nou in forma, mai bem o ceasca de cafea si tot asa, pana ajungem total dependenti.
Trebuie sa consumam doar o ceasca de cafe ape zi. Nu trebuie sa cautati prea departe daca aveti palpitatii cardiace, dureri de stomac, sunteti nervosa si va simtiti obositi. Cinci cani de cafe ape zi este limit ape care nu ar trebui sa o depasiti. Oricum, cu o asemenea doza de cofeina in sange, medicii va vor considera deja toxicomani.
Renuntati la fumat! Desigur, pe moment, tigara calmeaza. Dar, ca sa mentinem aceasta senzatie, ne trebuie o alta tigara, apoi inca una. Nicotina este un excitant care actioneaza asupra creierului, inimii si plamanilor. De fiecarre data cand aprindeti o tigara, nu numai o parte din sanatatea dumneavoastra (risc maxim de aparitie a cancerului), dar si o buna parte din capitalul dumneavoastra nervos zboara odata cu fumul tigarii. Ea va soarbe energia si va consuma rezervele de vitamine antioxidante (in special A, E si C) si de minerale. Adica, tocmai acelea care joaca un rol important in prevenirea unor boli. In plus, monoxidul de carbon din tutun se substituie unei parti de oxygen, astfel incat, foarte repede, ajungem sa respiram cu dificultate. Aceleasi efecte are si acoolul, provocand initial o surexcitare a simturilor, dupa care se instaleaza o stare de somnolenta. Producand modificari la nivelul chimiei cerebrale, el antreneaza o stare de euforie, urmata de o aparenta destindere. Cu cat cantitatea de alcool este mai mare, cu atat efectul este mai rapid.
DAR CEAIUL?
Ceaiul negru sau verde contine teina, o forma de cofeina mai slaba.
- El face sa sporeasca atentia si tonusul psihic.
- Antioxidant si anti-radicali, el este, de asemenea, bogat in minerale si in vitaminele C si E.
- ATENTIE! Daca aveti tendinte spre anemie, evitati sa beti ceai negru la pranz si seara, deoarece retine fierul din alimente.