Stelele căzătoare vor brazda cerul în perioada 4-17 decembrie și deoarece par să vină din constelația „Gemeni”, se vor numi „Geminide”

in ExtraNews de

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne anunță că: „În ziua de 13 spre 14 decembrie 2017, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsand o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.
Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelația Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.
Stelele căzătoare se pot observa pe cer cu ochiul liber.
Începând cu noapte de 4 decembrie putem vedea oricând geminidele până în noaptea de 17 decembrie. Maximul, în anul 2017, se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 8:30 ora României). Deci în noaptea de 13 spre 14 decembrie și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea în condiții bune să urmărim spectacolul deosebit dat pe cer de stelele căzătoare. Concentrați-vă pe cerul din a doua parte a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei, când se pot vedea circa 120 de stele căzătoare/oră. Și în noaptea de dinainte de maxim, vor fi circa 40-50 de stele căzătoare/oră.
Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși și puteți admira dârele luminoase lăsate timp de o secundă sau mai mult. Viteza cu care intră în atmosferă o particula de praf stelar este de 35 Km/s, geminidele fiind mai lente decât perseidele(vizibile în august) la care viteza este de 59 km/s.
Sursa curenților de meteori sunt de obicei cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui trec din starea solidă în starea gazoasă(sublimează) și eliberează praful prins în gheață.
Geminidele au ca sursă asteroidul 3200 Phaethon care a fost catalogat de un studiu din 2009 ca fiind o „cometă solidă” care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.