Români pe harta marilor migrații. AI NOŞTRI EMIGREAZĂ PE RUPTE
Conform unor statistici întocmite de experți ONU anul trecut, România se află pe locul al doilea în lume în ceea ce privește migrația. Concret, între 2000 și 2015, numărul românilor plecați în străinătate a crescut cu peste 7% anual. În această privință, doar Siria ne depășește, cu un procentaj de circa 13%. Sirienii însă își părăsesc țara pentru a scăpa de urgia războiului. Ceea ce, desigur, nu este și cazul nostru.
Noul raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) asupra migraţiei arată că numărul românilor a crescut anual cu peste 7% din 2000 până în 2015. Ţara noastră ajungând prima după Siria (13%) în topul migraţiei, astfel România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană.După România, în acest clasament, se află Polonia (5,1%) şi India (4,5%)
Datele ONU arată că 3,4 milioane de cetăţeni români locuiesc peste hotare. Dacă în Siria, motivul migraţiei este războiul, pentru România este vorba de o migraţie economică, oamenii pleacă pentru un trai mai bun.
Statisticile ONU arată că anul trecut circa 3,4 milioane de români trăiau peste hotare, alcătuind ceea, îndeobște, numim „diaspora românească“.
În 2000 ţara noastră nici nu figura în topul ONU, iar în 2015 a urcat pe locul 17 din 20 de ţări. Cea mai mare diasporă din lume o are India, urmată de Mexic, Rusia, China şi Bangladesh. Ţara europeană cu cei mai mulţi emigranţi este Ucraina de unde au plecat 6 milioane de oameni.
Populaţia României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să se înregistreze mai puţin de 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidentă a ţării să fie la nivelul anului 1966, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS)