Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Stare de alertă în România după descoperirea unui nou focar de peste porcină africană, în prag de sărbători.

in ExtraNews de

A fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la mistreț, miercuri, în judeţul Alba. Totul la doar o săptămână de la înregistrarea rimului caz de îmbolnăvire. Autoritățile trag un semnal de alarmă și îi roagă pe cetățeni să respecte anumite reguli pentru a preveni extinderea focarului.

O serie de măsuri care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane, la nivelul judeţului Alba, au fost dezbătute în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor din Alba.

Un semnal de alarmă vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza a circa 40 de localităţi unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate, conform unui comunicat transmis de către Agerpres.

Stare de alertă în România după descoperirea unui focar periculos. Epidemia lovește toată țara

„Dorim să atenţionăm populaţia asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetăţenilor din zonele afectate de virusul PPA să efectueze pe cât posibil acţiuni de dezinfecţie a gospodăriilor”, a precizat subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Focarul de pestă porcină africană (PPA) a fost descoperit în Alba, respectiv pe Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin, arată a1.ro. Zona infectată se întinde pe o rază de opt kilometri și include: Berghin, Sântimbru, Ciugud şi Alba Iulia, şi o zonă tampon, pe o rază de încă cinci kilometri: Mihalţ, Ohaba, Şpring, Daia Română, Ighiu, Cricău şi Galda de Jos.

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra cetățenilor, privind focarul de infecție:

„Informăm cetăţenii că există un punct de dezinfecţie în localitatea Dumitra. Îndemnăm populaţia să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcţionarea corespunzătoare a acestuia. Totodată, comunicăm cetăţenilor interesaţi că animalele vor putea fi transportate în alte localităţi doar însoţite de un formular de mişcare şi fişa de inspecţie întocmită de medicul veterinar din localitatea de provenienţă”, se arată într-un comunicat postat, tot miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului.

Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt atenţionaţi să respecte „cu stricteţe” prevederile Ordinului ministrului apelor şi pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, respectiv articolul „În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreţi şi cotele de recoltă aprobate pentru speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda ‘la pândă’ şi ‘la dibuit’, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului”.

Ultimile din

Mergi la SUS