Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Spune un “nu” categoric dietelor epuizante

in Sanatate de

A ne supune corpul unei diete, inseamna a-l priva de vitaminele si de oligolementele indispensabile, absorbindu-le din grasimi si din muschi, organismul oboseste.

Daca, de cele mai multe ori, excesul de greutate merge mana in mana cu oboseala, regimurile foarte drastice au acelasi efect. Organismul nostru este extrem de sensibil si suporta greu schimbarea obiceiurilor in materie de alimentatie. Cand este privat de ceva, reactioneaza foarte rapid si reduce consumul. Practice, ii ordona metabolismului bazal, care regleaza functia de ardere a energiei, sa functioneze cu economie. A face fata reducerii numarului de calorii este ca si cum ar avea de infruntat o lipsa acuta. Organismul este nevoit sa recurga la rezervele sale de zaharuri. Dar, pentru ca acestea se topesc foarte repede, el incearca sa atce grasimile. Si, astfel, pierdem in greutate.

Toate aceste modificari ne slabesc organismul, care nu-si mai primeste portia de glucoza si cade rapid in hipoglicemie. Astfel, nu este intamplator faptul ca, in perioadele cand tinem regim drastic, simtim o pofta de nestavilit de a manca fainoase, cartofi…alimente bogate in amidon, care duc la cresterea cantitatii de glucoza in sange. Acestea sunt faimoasele zaharuri lente, dupa care organismul nostru este innebunit si de care are absoluta nevoie pentru ca noi sa avem energie si sa ne simtim bine.

In primul rand, s-a dovedit stiintific faptul ca mancatul cu placere duce la arderea mai rapida a caloriilor. Apoi, corpul nu se lasa pacalit. El are tendinta de a cere mai mult dupa aceea, pentru a compensa si recupera caloriile de care a fost privat. Un regim prea rapid si prost conceput da senzatia de foame si, astfel, favoriza tendinta de a “ciuguli”, dar si sentimentul de culpabilitate. Desigur, chiar daca suntem sedentari – ne obisnuim sa mancam mai putin, imediat dupa ce ne reluam vechile obiceiuri alimentare, cu siguranta incepem iarasi sa luam in greutate. Si, ca bonus, chiar un surplus de kilograme la cantar.

ALTE INCONVENIENTE:

Orice regim care nu este bine echilibrat devine catastrofal pentru tesuturi, muschi, imunitate, intelect.

  • Se pierde tonicitatea, in lipsa proteinelor, organismul se orienteaza spre rezervele de grasime, dar si spre muschi.
  • Ne pierdem echilibrul nervos, pierderea de calorii gerereaza si pierderea de vitamine. Se instaleaza astfel o mare oboseala, iritabilitate, tulburari de somn.

Ultimile din

Mergi la SUS