Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Spion sârb la Baza NATO de la Kogălniceanu, depistat de Serviciul Român de Informații

in ExtraNews de

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat marți, că un agent străin, de naționalitate sârbă, a fost depistat la Baza NATO de la Kogălniceanu.
Zivkovic Bratislav, în vârstă de 42 de ani, este spionul sârb care a „tras cu ochiul” la informațiile referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României.


Agentul sârb face parte dintr-o organizație paramilitară extremistă, cu orientări naționalist-șoviniste implicată printre altele și în conflictul din estul Ucrainei alături de pro-ruși.

În urma unei decizii de marți a Curții de Apel București, cetățeanul sârb a fost declarat indezirabil pe teritoriul României, „din considerente ce țin de securitate”, pentru o perioadă de 15 ani. S-a dispus și părăsirea teritoriului României de către acesta, îndată.
Purtătorul de cuvânt al SRI, a arătat că sârbul care spiona baza militară de la Kogălniceanu nu a intrat în posesia niciunui document clasificat. El a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații. Ovidiu Marincea, a spus că : „Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităti de culegere de informații” (…)pe care să le transmită „unei puteri sau organizații străine.” El, a mai explicat că: „Zivkovic Bratislav este comandantul organizației Cetniciki Pokret din Serbia, organizație cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.
Marinca a mai spus că: „Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj”.
Prin măsurile specifice pe care le-a întreprins, Direcția Generală de Contraspionaj a SRI, a reușit să prevină exfiltrările de informații clasificate de natură să afecteze interesele de securitate națională.

Ultimile din

Mergi la SUS