Milioane de oameni folosesc somnifere. Cu toate acestea, atitudinea oamenilor față de somnifere este adesea una de neîncredere, ba chiar de respingere, în special la persoanele care prezintă un somn dereglat. Mulți oameni care au somnul dereglat cred că somnul provocat de somnifere este “artificial”, și ei preferă un somn “natural”. În plus, mulți pacienți se tem de efectele secundare ale somniferelor, și în primul rând, de crearea unei dependențe față de acestea.
Somniferele au fost decenii de-a rândul prima metodă de tratament a dereglărilor somnului. Metodele alternative erau practic necunoscute cu aproximativ 15 ani în urmă. Astfel încât o alternativă la somnifere s-a practicat timp îndelungat doar prin metode de tratament din afara medicinii științifice. De aceea, mai există și în ziua de azi pacienți mai în vârstă cărora abia le vine să creadă că este posibilă o îmbunătățire a somnului și fără somnifere. În ziua de azi somniferele nu mai reprezintă prima alternativă a terapiei dereglării somnului, deși ele mai constituie încă un pilon împortant în tratamentul insomniilor. În unele cazuri, corpul își poate regăsi singur somnul sau cu sprijinul metodelelor psihoterapeutice. În alte cazuri, somniferele reprezintă totuși un sprijin important în completarea terapiei sau ele pot constitui realmente singura terapie adecvată. Somniferele pot fi de un ajutor fundamental, dar nu trebuie luate decât cu recomandarea medicului.
CITESTE SI: CELE MAI FRECVENTE GREȘELI ÎN PRIVINȚA SOMNULUI
CÂND TREBUIE URMAT UN TRATAMENT CU SOMNIFERE?
În principiu, somniferele pot fi folosite la orice formă de dereglare de adormire sau din timpul somnului, atâta timp cât ele nu înrăutățesc o altă boala existentă. Administrarea de somnifere este favorabilă în special atunci când trebuie acționat în mod rapid și eficient. Acesta este, de exemplu, cazul tulburărilor de somn apărute ca reacții la diverse crize sau cel al insomniilor apărute brusc. În asemenea situații folosirea somniferelor poate împiedica, printre altele, ca insomnia să se constituie drept dereglare permanentă a somnului. Somniferele sunt utile și atunci când, din diverse motive, nu este posibil un tratament psihoterapeutic.
Somniferul trebuie ales în așa fel încât să nu înrăutățească eventualele dereglări existente ale somnului, care sunt condiționate corporal (dereglările respiratorii din timpul somnului, sindromul Resless-Legs). Deoarece anumite substante pot crea realmente o dependență, acestea trebuie excluse, din capul locului. Persoanele afectate pot adesea constata mai bine decât medicul dacă se încadrează cumva în tipul de pacient maniacal, anume, răspunzând onest la următoarele întrebări: Beți adesea alcool de unul singur? Vă consolați adesea cu un pahar de alcool sau mai multe atunci când aveți probleme? Vă vine greu să renuntați la băutură, odată ce v-ați obișnuit cu ea? V-ați aflat adesea în stare de ebrietate? Dacă răspundeți pozitiv la aceste întrebări trebuie să renunțați la folosirea benzodiazepinei ca somnifer!
Atenție! Somniferele combat simptomele, ceea ce creează o atenuare temporară a indispoziției. Pentru a se ajunge la o îmbunătățire de ansamblu trebuie îndepărtată cauza problemelor somnului.
SOMNIFERELE AU EFECTE DIFERITE
Nu există efecte unitare ale somniferelor, pentru că nu există un singur somnifer. Așadar, somniferele nu înlocuiesc o “substanță care provoacă somnul” și care lipsește din corp și nu repară un defect existent în creier. Mai degrabă diversele substanțe active existente în somnifere stimulează metabolismul anumitor hormoni, despre care se știe că sunt împiedicați în starea de somn. De altfel, somniferele se află într-un proces continuu de dezvoltare în cadrul căruia se încearcă să de îmbunătățească rezultatele vechilor somnifere și să se reducă efectele secundare.
În principiu, se poate spune că somniferele acționează în așa fel încât pregătesc corpul în vederea somnului. Asta înseamnă că ele duc la o deconectare corporală și reduc fenomene de încordare psihică, cum ar fi teama și gândurile inutile și dăunătoare, după care, de regulă, somnul devine din nou posibil.
DURATA ADMNISTRĂRII
Majoritatea somniferelor ar trebui luate doar timp de patru săptămâni. Acest timp limitat se datorează, pe de o parte, pericolului de creare a dependențelor generate de anumite somnifere și, pe de altă parte, faptului că somniferele ar trebui să fie doar un ajutor pentru adormire, la care să se facă apel numai temporar. Somniferele ar trebui să întrerupă cercul vicios format din teamă, așteptare și somn prost, și să creeze o deconectare pe termen scurt. Ele nu au fost concepute pe termen lung. Este totuși posibilă o administrare pe termen lung a somniferelor în cazul în care ele nu trebuie luate zilnic sau în cazul în care nu se cunoaște niciun potențial de dependență pe care să-l creeze substanțele din care sunt compuse. În privința tipului de substanțe și a duratei administrării, consultați-vă cu medicul dumneavoastră.
DEPENDENȚA DE SOMNIFERE
Creează somniferele dependență? Tot ceea ce ajută pare să fie indispensabil. Din păcate, există mulți pacienți cu insomnie care la scurt timp după tratamentul cu succes prin intermediul somniferelor au probleme în a renunța la acestea. În majoritatea cazurilor cauza acestui fapt nu stă în potențialul de creare de dependență a somniferului, ci în senzația și convingerea (incorectă) că fără somnifer vor dormi mai prost sau nu vor putea dormi deloc. Potențialul de dependență al somniferelor moderne este chiar redus în comparatie cu cel al alcoolului sau nicotinei și este, mai degrabă, exagerat. Cu toate acestea, există cazuri de dependență și, de aceea, se recomandă controlul medical al administrării somniferelor.
DE CE TREBUIE SĂ ȚINEM CONT ÎN CAZUL ADMINISTRĂRII SOMNIFERELOR
Somniferele sunt medicamente care au o anumita durată de acțiune și un așa-numit timp de înjumătățire. Acesta din urmă semnifică faptul că orice corp omenesc descompune substanțele active și că are nevoie de un anumit timp în acest sens. Durata de acțiune este răstimpul în care se manifestă efectul medicamentelor. Durata de acțiune nu coincide cu timpul de înjumătățire. Important este faptul că un medicament ramâne un timp mai îndelungat în corp și poate dezvolta acolo un efect. De aceea, momentul administrării unui medicament trebuie discutat împreuna cu medicul și decizia trebuie respectată cu strictețe.
La administrarea de medicamente trebuie să respectați anumite reguli:
Luați somniferul în doza recomandată de medicul dumneavoastră și la momentul indicat.
Nu vă creșteți singuri doza de administrare!
Nu luați medicamente în cursul nopții, pentru că efectele lor se pot manifesta și în cursul zilei următoare!
Dacă vreți să vă reduceți somniferele sau chiar să le întrerupeți trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre modul în care trebuie să faceți acest lucru.
Nu luați mai multe feluri de somnifere în același timp, cu excepția cazului în care vi le-a prescris medicul!
ÎNTRERUPEREA ADMINISTRĂRII MEDICAMENTELOR
Efectele întreruperii administrării somniferelor depind de substanțele conținute de acestea, ca și de durata și de frecvența administării lor. Un fenomen tipic, determinat de întrerupere este așa-numita insomnie Rebound. Aceasta înseamnă că somnul devine din nou la fel de prost sau, în anumite circumstanțe, și mai prost, decât a fost înainte de administrarea somniferelor. Însă, acesta este doar un fenomen trecător și, în medie, el este depășit după 2-5 zile. În cazul așa-numitelor benzodiazepine se poate ajunge și la indispoziții corporale, cum ar fi neliniștea și nervozitatea. În ansamblu, este valabil faptul că cu cât efectul somniferului este mai puternic, cu atât mai puternice sunt și efectele întreruperii administrării lui. De aceea, în cazul substanțelor cu un efect calmant puternic trebuie să se renunțe la medicament doar treptat și în pași mici. Unii pacienți continuă să ia somnifere doar din teama efectelor întreruperii administrării lor. Desigur că această atitudine este incorectă. Ei ar trebui, mai degrabă, să renunțe la acestea.
FENOMENUL OBIȘNUINȚEI
Un dezavantaj al somniferelor este efectul de obișnuință. Asta înseamnă că doza prescrisă din substanța respectivă, după un anumit timp, nu mai are efectul dorit și somnul se înrăutățește din nou. Uneori ajută în astfel de cazuri creșterea dozei. Totuși, se poate ajunge din nou la o obișnuință a corpului cu substanța activă. Pentru evitarea acestei situații poate fi utilă o terapie “la nevoie”. În cazul acesteia nu urmează să luați medicamentul zilnic, ci numai la nevoie. “Nevoile” pot fi, de exemplu, în nopțile dianintea unor evenimente deosebite sau în noaptea dintre duminică și luni, când trebuie să vă readaptați timpul de dormire din weekend la ritmul săptămânal de lucru.
ALEGEREA SOMNIFERELOR
Alegerea și administrarea individuală depind de vârsta dumneavoastră, de constituția corporală, de bolile pe care le aveți și nu în ultimul rând de tipul dereglărilor somnului dumneavoastră și, de aceea, decizia alegerii somniferului trebuie să aparțină medicului dumneavoastră.
ALCOOLUL ESTE SOMNIFER?
Este alcoolul un somnifer? Da, dar e cel mai rau somnifer care se găsește pe piață. Alcoolul are un efect liniștitor și poate crea senzația de oboseală. Problema este că el are în mod incontestabil un mare potențial de dependență și, în primul rând, un efect considerabil de obișnuință. Dacă alcoolul este consumat în mod regulat sau chiar pe timp scurt în cantități neobișnuit de mari, el poate înrăutăți somnul ducând la o trezire pretimpurie. De aceea, berea băută seara la culcare ar trebui să rămână, mai degrabă, o excepție.
REMEDII VEGETALE
Denumirile pot fi sugestive. La fel cum denumirea de somn profund sugerează in mod incorect că omul doarme profund numai în această fază a somnului, conceptul de “vegetal” are o aură de “sănătos” și “inofensiv”. Avantajul acestor medicamente care se eliberează în majoritatea lor fără rețetă este faptul că au mai puține efecte secundare și pot fi luate, de regulă, un timp îndelungat. Dezavantajul lor este că ele au, din păcate, un efect mai redus decât medicamentele chimice și, în plus, au fost investigate mai puțin riguros. Astfel, în contrast cu medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă, în privința medicamentelor pe baza de plante există preponderent relatări din experiență, și mai putin studii clinice. La aceasta se adaugă faptul că substanțele vegetale care compun o plantă sunt mai greu de extras. Este sigur că o plantă are mai multe substanțe în conținutul ei și la majoritatea remediilor vegetale încă nu se cunoaște care substanță anume și în ce doză are un efect. Și mai dificil este să se constate și să se explice calea efectului, adică locul de acțiune din corp. Așadar, majoritatea remediilor vegetale cunoscute au un loc în medicina justificat exclusiv de îndelungata lor tradiție și istorie.
VALERIANA & CO
Valeriana officinalis este numele latin al odoleanului, o străveche plantă medicinală al cărei nume vine de la provincia romană Valeria de pe Dunăre. Efectul său este controversat și încă nu s-a dovedit ce efecte au în esență cele cinci substanțe componente ale sale. Totuși, acestei plante i se atribuie un efect liniștitor, deconectant, și cu aceasta favorabil somnului. În plus puținelor date științifice relativ la somniferele vegetale în general, valeriana a fost cea mai bine cercetată. Studiile confirmă efectele pozitive ale plantei în privința adormirii, în special în cazul insomniilor ușoare. Alte remedii vegetale având tot un spectru liniștitor de acțiune sunt sunătoarea și hameiul.
HOMEOPATIA
Apar mereu relatări senzaționale despre experiențe în care homeopatia ajută la dereglări ale somnului, ca și la alte afecțiuni. Din păcate, se rămâne la aceste relatări din experiențe, iar pe tema “tulburări ale somnului” lipsesc încă studiile știintifice cuprinzătoare, ceea ce nu înseamnă că homeopatia trebuie exclusă din principiu.
MELATONINA
De la apariția medicinii specializate în cercetările asupra somnului aceasta se află în căutarea “substanței care provoacă somnul”. Dorința descoperirii unei astfel de substanțe s-a născut din necesitatea explicării a ceea ce numim “somn”. Melatonina este un astfel de protagonist. Hormonul este eliminat în epifiză la lăsarea întunericului. Pornind de la ipoteza că melatonina dă corpului semnale de somn, se încearcă de ani de zile să se imite cumva efectul ei. Așa, de exemplu, vechea melatonină este acceptată ca somnifer pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani. Ea a fost aplicată cu succes și la somnul dereglat datorita lucrurului în ture sau schimbării fusului orar.
BENZODIAZEPINELE
Benzodiazepinele acționează, în principiu, liniștitor și alinând teama, având și un efect dovedit de somnifer. Începând de la sintetizarea primei benzodiazepide în anul 1977, au fost elaborate diverse medicamente din această grupă de substanțe. Între timp, există benzodiazepine care au un efect de destindere musculară, de anihilare a fricii sau un efect preponderent de somnifere. Chiar dacă medicamentele pe bază de benzodiazepine au efecte central diferite, efectul lor de ansamblu este totuși unul liniștitor și care inhibă tensiunea.
Benzdiazepinele sunt împărțite în medicamente cu efect de scurtă durată, pe durată medie sau îndelungată. În felul acesta, efectul poate fi adaptat dereglării existente în fiecare caz în parte. Dacă, de exemplu, există exclusiv tulburări de adormire, poate fi suficientă o benzodiazepină cu efect pe termen scurt. În cazul în care trebuie tratate și o încordare sporită și temeri care se prelungesc până în ziua următoare, poate fi administrată o benzodiazepină cu efect pe termen lung.
Aceste medicamente prezentate ca grupe de substanțe mult promițătoare au dominat un timp îndelungat piața somniferelor, până când primele observații critice au arătat că ele au, din păcate, și efecte secundare nedorite. Una dintre problemele benzodiazepinelor este pericolul creării dependenței. De aceea nu trebuie depășită durata prescrisă a administrării lor. Un alt pericol este efectul de destindere musculară, care poate spori pericolul de cădere în timpul nopții, în special la oamenii mai în vârstă. În fine, benzodiazepinele pot înrăutăți respirația și ele nu trebuie administrate în cazul în care există tulburări de respirație în timpul somnului.
SUBSTANȚELE Z
Zaleplon, Zolpidem și Zopiclon, așa-numitele substanțe Z, au un efect asemănător benzodiazepinelor. Ele au fost special sintetizate în vederea tratamentului tulburărilor somnului și au un risc considerabil redus de creare a dependenței. Ele se eliberează în farmacii pe baza prescripției medicale și trebuie administrate tot numai patru săptămâni de-a rândul. Între timp s-au facut studii care au arătat că aceste grupe de substanțe pot fi luate și un timp mai îndelungat fără nicio problemă. În plus, se poate aplica și așa-numita terapie controlată pe interval de necesitate. Asta înseamnă că puteți lua somniferele împărțite pe trei zile, planificate dinainte, de-a lungul unei săptămâni. În felul acesta se diminuează pericolul efectului de obișnuință.
SUBSTANȚELE ANTIDEPRESIVE
Din grupa substanțelor antidepresive în tratarea dereglărilor somnului ne stau la dispoziție câteva grupe de substanțe care pot fi luate seara în doze mici. Un avantaj decisiv al acestora este faptul că antidepresivele nu creează dependență și pot fi luate un timp nelimitat.
Dezavantajul este constituit de efectele secundare posibile, ca, de exemplu, creșterea în greutate. În plus, anumite substanțe antidepresive, în funcție de substanța pe care o conțin, pot acționa în anumite circumstanțe vătămător asupra bolilor deja existente.
SUBSTANȚELE NEUROLEPTICE
În cazuri rare, pot fi prescrise și așa-numitele substanțe neuroleptice. Acestea au, în primul rând, un efect calmant și acționează, în anumite circumstanțe, crescând somnolența. Și în acest caz există avantajul că nu există pericolul creării dependenței, dar și dezavantajul efectelor secundare nedorite, de exemmplu, dereglările de mișcare. Substanțele neuroleptice sunt prescrise în mod normal la bolile psihice, iar în cazul unei insomnii ele ar trebui administrate, mai degrabă, cu rezerve și în doze mici.
DEPENDENȚA DE MEDICAMENTE
Dependența de un somnifer poate fi stabilită numai de la caz la caz. Atunci când vorbim în limbajul curent despre dependență avem în vedere faptul că omul nu se mai descurcă fără medicamentul respectiv. Dar în clasificarea internațională a dereglărilor psihice trebuie îndeplinite anumite criterii, înainte de a pune diagnosticul medical de dependență. Criteriul cel mai important este acela că omul continuă consumul unei anumite substanțe datorită efectului acesteia pe care îl apreciază drept pozitiv, deși este conștient de efectul său dăunător, care poate fi dovedit. Un alt criteriu este că acest lucru se practică prin creșterea continuă a dozei. Însă, întrucât persoanele care au somnul dereglat nu iau somnifere din propria lor voință, în astfel de cazuri există rareori o dependență reala de medicamente. Somniferele constituie o metodă foarte utilă pentru a trata rapid și efectiv un somn dereglat. Ele nu trebuie prezentate drept periculoase, dar nici nu trebuie administrate în mod necritic. Folosirea lor ar trebui să se realizeze într-un mod controlat de medic și după examinarea situației corporale și psihice a pacientului respectiv. Tratamentul pe termen îndelungat cu somnifere se poate aplica sub rezerva alegerii anumitor somnifere. Somniferele care se eliberează numai pe baza de rețetă trebuie luate numai sub control medical.
SUGESTIE
Înainte de a lua un somnifer verificați daca nu puteți obține o îmbunătățire a somnului prin modificări în comportamentul dumneavoastră; dacă nu aveți cumva o dereglare a somnului condiționată corporal. Luați mai întâi pachetul cu cele mai puține somnifere și încercați să vă descurcați cu acestea un timp pe cât posibil de îndelungat. Nu luați mai multe tipuri de somnifere în același interval de timp. Nu luați somnifere în timpul nopții.
Inspirat din Tulburarile somnului – Cunoasterea si tratarea lor, Dr Tatjana Cronlein