Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Șoferii care nu plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără permis

in Diverse de

Șoferii care nu își plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără carnetul auto. Proiectul de lege a fost depus în Parlament și urmează să intre în dezbaterea Legislativului.

Potrivit propunerii legislative de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravenţională, se va completa cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.

Deputatul PSD Mihai Weber le-a pus gând rău şoferilor care întârzie să-şi plătească amenzile cu mai mult de 30 de zile. Parlamentarul vrea să-i lase fără permisul de conducere pe contravenienţi, până când aceştia îşi vor achita amenzile. Concret, deputatul PSD Mihai Weber a iniţiat un proiect de lege pentru completarea art. 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

În plus, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârșirii contravenției.
Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante, potrivit propunerii legislative.

Statul nu încasează suficiente amenzi

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere.

În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare“, se arată în document. Deputatul merge şi mai departe cu raţionamentul său, arătând că „nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare“.

Ultimile din

Mergi la SUS