Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Situaţie absolut dramatică: În 2018, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară

in ExtraNews de

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, astăzi, în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că anul trecut s-au născut mai mulţi copii români în diasporă decât în ţară, ceea ce arată modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate în Europa.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă, pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional, fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a afirmat că a găsit deja o soluţie pentru ca elevii români din diasporă să poată beneficia de manuale.

„Putem să luăm din manualele existente. În depozite avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, într-un număr nu foarte mare, pe care le-am putea folosi în acest scop. Mi-e greu să vă spun un număr, poate de ordinul sutelor”, a explicat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei.

Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat, astăzi, de Ziua Tineretului, o întâlnire în Parcul Tei, la care au participat miniştrii Turismului, Educaţiei, Sănătăţii, Comunicaţiilor, Culturii, Românilor de pretutindeni şi mai multe ONG-uri de tineret. Temele discuţiei au vizat politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.

Ultimile din

Mergi la SUS