Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Sistemul medical românesc, catalogat, pentru al doilea an consecutiv, drept cel mai slab din Europa

in ExtraNews/Sanatate de

Am atins încă o bornă rușinoasă. Sistemul medical românesc, a fost catalogat, pentru al doilea an consecutiv, drept cel mai slab din Europa, conform Indexului European al Consumatorului de Sănătate. Marii medici și savanți pe care România i-a dat omenirii, de-a lungul timpului, probabil se răsucesc în morminte. După ce au fost analizate sisteme medicale din 34 de țări europene, România a fost trimisă pe ultimul loc. Nu cred că poate exista rușine mai mare decât să fii în așa hal descalificat, pentru felul în care ai grijă de propriul tău popor.

România este pe primul loc în clasament la rata infecțiilor intraspitalicești rezistente la tratament, la mortalitatea infantilă și pe primele locuri la decesele cauzate de cancer si boli cardiovasculare. Muncim pentru niște salarii considerate printre cele mai mici din Europa, ne plătim taxele și când ajungem in spitale, chinuiți de boli, suntem tratați ca ultimele gunoaie.

Paradoxul oferit de România zilelor noastre este unul foarte dureros. Pacienții români preferă să meargă la spitale din afara țării, unde sunt tratați de – atenție! – medici români, plecați în căutarea unei vieți mai bune. Români tratați de alți români, dar în alte țări, pentru că în țara lor nu există medicamentele și condițiile necesare. Situația este foarte gravă, s-au raportat cifre incredibile. În România au dispărut aproximativ 2000 de medicamente esențiale pentru bolnavii cronici. Cu aceste cifre în față, este clar că viața a devenit o loterie pentru bieții români.

Mai presus de toate, este umilința. Termenul de umilință este tradus în dicționar după cum urmează: „A face pe cineva să se simtă umil, punându-l într-o situație de inferioritate nemeritată, înjosindu-l, jignindu-l”. Asta face statul român cu bolnavii, cu pensionarii, cu toți cei care ar trebui să beneficieze de sprijinul autorităților. Zi de zi asistăm la astfel de episoade, care ne demonstrează cât de mult contează viața unui om în ochii celor care conduc această țară.

De ce suntem pe ultimul loc în Europa? Putem enumera atâtea motive: Colectiv și barocamera de la Floreasca, Hexi Pharma, bătaia de joc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, mâncarea infectă din spitale, medicii și asistentele care fug din țară, ambulanțele vechi și neechipate corespunzător. La Agenția Națională de Transplant nu se respectă ordinea de pe lista de așteptare și se merge pe șpagă, mai sunt și scandalurile despre bolnavii infectaţi cu diferite tipuri de bacterii după internare. Ne oprim aici, deși lista poate continua.

De ce credeți că pleacă tot mai mulți români să se trateze în străinătate? Pentru că știu. Știu că cei care au pus sistemul medical din România pe ultimul loc în Europa au dreptate. O țară în care un om se internează cu o boală și la externare află că s-a mai pricopsit cu alte trei, nu poate fi decât pe ultimul loc în Europa. Cu toată rușinea și umilința care decurge din acest clasament.

Ultimile din

Mergi la SUS