Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Şi România lansează rachete! Împotriva grindinei

in Curiozitati/Diverse/ExtraNews de

   Din cauza instabilității atmosferice înregistrate în ultima oerioadă de la noi, mai exact ploi torenţiale cu grindină, România a lansat mai multe rafale de rachete, pentru a combate acest fenomen atmosferix, prin unitățile de combatere a căderilor de grindină UCCG din Muntenia și Moldova și punctele de lansare din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), aanunţă ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

   Astfel, în zona Iași s-a intervenit, pe 27 mai, cu 15 rachete antigrindină lansate din punctele Maxut, Coarnele Caprei, Hodora, Valea Racului și Ruginoasa. Formațiunile noroase convective s-au deplasat spre sud astfel că, în aceeași zi, în Vrancea a fost utilizate alte 23 rachete pentru combaterea căderilor de grindină pe raza localităților Anghelești, Panciu, Poiana, Nicorești și Bolotești. Tot în data de 27 mai, din punctul Tufeni Băicoi din Prahova, s-a intervenit cu o rachetă antigrindină pentru a combate fenomenele meteorologice periculoase din zonă.

   În zonele în care s-a intervenit cu rachetele antigrindină, probabilitatea de a se produce acest fenomen a fost de 100%, dimensiunea bucăţilor de gheaţă depășind, pe alocuri diametrul de 2,5 cm. MADR anunţă că toate acțiunile de combatere a căderilor de grindină prin intermediul rachetelor au avut efectul scontat, iar în zona protejată nu s-au înregistrat pagube.

   Scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică, precum viţă de vie, livezi, sere, et) și a comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase. (foto: madr.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS