Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

in ExtraNews de

În ziua de 8 noiembrie sunt prăznuite toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Lumea îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ființa sa și nici din ceva care exista.
Aflăm de la Dionisie Areopagitul că sunt nouă cete îngerești așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica a introdus această ierarhie în pictura bisericească și astfel și-a dat consimțământul asupra acestei ierarhii. Îngerii sunt netrupești și de aceea ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei22;30) și nici nu mor (Luca 20;35;36). Menirea îngerilor este de a-l susține pe om pentru ca acesta să transfigureze lumea.
Se spune că:”După botez, îngerul se apropie statornic de copil, și nu se mai desparte de el până la moarte. El stă de-a dreapta omului, sau pe umărul lui cel drept.”

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sfântul Arhanghel Mihail
Numele său în ebraică înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care a strigat: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?” Așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor.
Arhanghelul Mihail, în iconografie este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul. Din acest motiv, Arhanghelul Mihail, se arată a fi un înger al dreptății Dumnezeiești.
Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil
Gavriil în ebraică înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conține  vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că își va asuma firea omenească. Arhanghelul Gavriil vestește Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li s-a născut Prunc, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil, este reprezentat purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
La mulți ani, tuturor celor ce poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil!