Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SFATURI PENTRU CURĂȚAREA CORECTĂ A COVOARELOR DIN LÂNĂ

in Diverse de

Covorul de lână este non-toxic, non-alergic şi nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Covoarele de lână au calitatea de a reţine aspectul original mai mult timp decât alte covoare datorită elasticităţii şi densităţii, care fac faţa presiunii şi traficului.

Carpetele și covoarele din lână sunt rezistente în timp și se păstrează impecabil ani de zile. Chiar dacă sunt mai scumpe, calitatea își merită banii și vei aprecia un covor din fibre naturale, în comparație cu cele din fibre sintetice, care se deteriorează mai repede. Iata cum poti sa le ingrijesti astfel incat sa arate mereu ca noi!

Lana absoarbe mult praf si nisip, dar murdaria se vede mai greu prin fibrele groase si pufoase ale covorului. Trebuie sa faci un obicei din a aspira saptamanal covoarele de lana, ele ascund cantitati impresionante de praf care se ridica in aer ori de cate ori pasesti si ajunge in plamanii tai. Primul pas sa scapi de el este sa scuturi foarte bine covorul in aer liber, apoi sa il aspiri cu grija in casa, si pe dos.

CURATAREA UMEDA

Pentru covoarele din lână sunt recomandate aspiratoarele pe bază de apă, cu putere mare de absorbție. Fiind vorba de o fibră naturală, este posibil ca o vreme covorul tău umezit să miroasă neplăcut, de aceea trebuie să aerisești foarte bine camera și să lași covorul să se usuce aproape o zi întreagă, înainte de a călca din nou pe el. Zilele calde sunt cele mai indicate pentru o curățare temeinică a covoarelor pe bază de apă pentru că se vor usca mult mai repede.

CURATAREA CHIMICA ACASA

Ferește-te să folosești vreodată detergent pe bază de înălbitori, clor sau peroxid, chiar dacă ai un covor de culoare deschisă. Clorul nu numai că decolorează alarmant de rapid, dar pur și simplu dizolvă lâna și în timp se formează găuri acolo unde l-ai folosit. Ferește-te și de detergenții de curățat covoare care nu fac spumă. Aceștia, de obicei, au o alcalinitate ridicată care distruge fibrele naturale din lână. Cel mai bine este să folosești apă rece și un detergent lichid obișnuit sau unul conceput pentru covoarele din fibre naturale. Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, după ce covorul s-a uscat bine presară praf de copt și lasă-l câteva ore să acționeze apoi aspiră totul foarte bine.

PONTURI UTILE

Rotește covorul o dată la șase luni, astfel încât partea din fața ușii, care este cea mai solicitată și supusă uzurii, să ajungă spre centrul camerei pentru a fi mai protejată.

În zilele în care bate soarele puternic în casă, trage draperiile pentru a proteja covorul de lumină și căldură. Razele de soare decolorează covoarele din lână și vor avea zone mai deschise la culoare.

Nu folosi aspiratorul cu aburi, deoarece temperatura fierbinte distruge lanolina din fibrele de lână și le face mai aspre, dar și mai ușor de rupt.


Ultimile din

Mergi la SUS