La data de 16 mai, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit. A ramas in constiinta crestina drept model de smerenie si de credinta.
La 16 mai s-a stins din viata, in anul 367, Cuviosul Teodor cel Sfintit sau Sfintitul. La aceasta data, Biserica Ortodoxa il pomeneste.
CUMA AJUNS LA CREDINTA
Cuviosul Teodor cel Sfintit sau Sfintitul a venit pe lume si a crescut in sanul unei familii crestine in Tebaida. Dar, la varsta adolescentei, a cunoscut invataturile crestine si s-a atasat de acestea. A fost ucenicul marelui Pahomie, iar dupa moartea lui, in anul 347, a fost ales staret al manastirilor din Tabena Egiptului. Pe la varsta de 14 ani, cu binecuvantarea mamei sale, a mers sa locuiasca la o manastire de monahi, in desert. Auzind insa de Sfantul Pahomie, s-a dus la Tabena pentru a-i fi ucenic. Cand a implinit 25 de ani, Teodor cel Sfintit a fost ales, de dascalul sau, ca insotitor in drumurile pe care acesta le facea la manastirile puse sub autoritatea sa.
O VIATA INTRU DUMNEZEIRE
La 30 de ani, a fost sfintit preot din porunca marelui staret. Curand dupa aceasta, a fost numit staret al manastirii din Tabena, Cuviosul Pahomie locuind in continuare in Manastirea Pamvo. Si sora Sfantul Teodor cel Sfintit si-a urmat fratele in credinta la manastirile din desertul egiptean, calugarindu-se si devenind apoi stareta. Cand mama celor doi frati a venit dupa copiii ei, dorind sa-i convinga sa revina la viata lumeasca, acestia au convins-o si pe ea sa ramana la manastire. Pana si celalalt frate, Pafnutie, a luat calea vietii monahale. Cuviosul Teodor cel Sfintit si-a urmat rostul de parinte spiritual al manastirilor intemeiate, mostenire primita de la parintele Pahomie, implinindu-si misiunea cu credinta, pana in ceasul mortii sale, la adanci batraneti. Este considerat protector al tinerilor credinciosi si al vietii dedicate credintei crestine.