Despre cei patru evanghelisti, Marcu, Matei, Luca si Ioan, a auzit toata lumea. Sfantul Luca, insa, se evidentiaza fata de ceilalti.
Sfantul Luca este considerat primul iconar al lumii. Scrierile bisericesti il numesc sfantul, slavitul si intru-tot laudatul Apostol si Evanghelist Luca, insotitorul Sfantului Apostol Pavel, numarat printre Cei Saptezeci de Apostoli. Desi medic de profesie, e considerat fondatorul iconografiei. Dintre cei patru evanghelisti, Sfantul Luca este deosebit mai ales prin faptul ca este singurul care nu apartine poporului israelit, dar si pentru ca a zugravit, atat din condei, cat si in pictura, chipurile sfinte ale Maicii Domnului si Mantuitorului Iisus Hristos.
SFINTELE MOASTE FAC MINUNI
Sfantul Luca este pomenit de patru ori pe parcursul anului bisericesc: la 18 octombrie, pe 22 aprilie, impreuna cu Apostolul Nataniel si Climent, la 20 iunie, cand moastele sale au fost mutate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, si pe 4 ianuarie, cu soborul Celor Saptezeci. La datele de pomenire si nu numai, pelerinii din toata lumea merg sa se roage la racla cu ramasitele pamantesti ale celui care inca mijloceste in fata Domnului pentru tamaduirea credinciosilor. Moastele sale salasluiesc la Padova, in Italia, in Biserica Santa Giustina, unde se mai afla si una dintre icoanele Maicii Domnului pictate de Sfantul Luca. Si la Manastirea Namaiesti, langa Campulung Muscel, se afla una dintre cele mai vechi icoane ale crestinitatii, una dintre cele 12 pictate de el, la dorinta Maicii Domnului.
CINE A FOST EL?
S-a nascut in tinutul Antiohiei, pe teritoriul Siriei de azi, in regiunea greaca. A invatat carte si a devenit medic iscusit, fiind numit de catre Apostolul Pavel “doctorul iubit”. Cunoscand foarte bine si limbile altor popoare, a desprins si a propovaduit cu usurinta invataturile crestine. A fost ucenic al Apostolilor, nu a fost casatorit si nu a avut copii. L-a slujit pe Domnul toata viata si s-a stins in Grecia, la 84 de ani, dupa ce a patimit mult in numele lui Hristos. De la el a ramas istorisirea vietii Mantuitorului, in cea de-a treia evanghelie, precum si descrierea unor evenimente de dupa Inaltarea la cer. El a descris in detaliu chipul si infatisarea lui Iisus. E singurul care vorbeste despre nasterea lui Ioan Botezatorul, despre Fecioara Maria si vara ei, Elisabeta. Tot el a pictat in culori de ceara, pe lemn, pentru prima data, chipul Preasfintei Nascatoare in brate cu Pruncul, dar si chipurile Apostolilor Petru si Pavel.
CITESTE SI: ÎNTÂMPLĂRILE CARE DEPĂȘESC LEGILE FIRII POT FI EXPLICATE?