Spalatul in graba a fructelor si legumelor, consumul de alimente de la comerciantii stradali, carnea gatita insuficient ori depozitatea neadecvata a mancarurilor preparate termic, neglijenta fata de sursele de apa potabila, precum si lipsa odihnei din cauza serilor caniculare sunt conditii care favorizeaza infectiile de natura digestiva. Iata care sunt problemele care ar putea sa apara si ce masuri trebuie sa iei pentru a te feri de simptomele neplacute.
DIAREE
Este semnul unei indigestii simple, caz in care dureaza maximum doua zile. Aceasta mai e numita “febra intestinului” si apare ca urmare a unei infectii bacteriene sau cand ai mancat ceva ce a sensibilizat sistemul digestiv. In cazuri grave insa, diereea este simptomul unei toxiinfectii alimentare cauzate de agenti patogeni foarte rezistenti si este insotita de varsaturi, febra, durere abdomninala severa, de cap, stare generala de rau. Microbii isi fac loc usor in mancarea de la picnic, pe coaja fructelor, in preparate care contin oua, in lactate ori in sendvisurile cu mezeluri pregatite pentru drumetie, mai ales in conditiile temperaturilor ridicate. Si inotul in piscine contaminate poate fi un prilej de a contacta un microb digestiv. O criza diareica, ce e insotita de multe scaune apoase, favorizeaza deshidratarea, un pericol major pentru sanatate. Nu doar ca iti strica excursia, dar, in caz de febra mare, se poate lasa cu o vizita prelungita la spital.
SFAT: Spala bine fructele si legumele si, pentru mai multa siguranta, decojeste-le. Evita mancarurile grase, laptele nepasteurizat, frisca, prajiturile cu crema, inghetata maioneza, pestele crud, ouale moi. Pentru ameliorarea starii generale, hidrateaza-te si consuma in cantitati mici orez fiert, morcovi fierti, branza slaba, supa limpede de legume si paine prajita.
ARSURI GASTRICE
Le simti in capul pieptului, ca raspuns al sfincterului esofagian care permite acidului din stomac sa urce spre esofag si-ti vine inapoi ce ai mancat, chiar si la ore bune dupa masa. Arsurile sunt, de obicei, associate cu balonare, gaze si stomac iritat. De vina poate fi o masa copioasa savurata pe terasa unui restaurant, la ore cand soarele e cel mai fierbinte. Arsurile se declanseaza mai ales daca ai deja o sensibilitate a stomacului sau a esofagului.
SFAT: Evita combiunatiile periculoase, cum sunt carbohidratii rai asociati cu grasimile. De asemenea, stai departe de alimente considerate principalii vinovati pentru persoanele sensibile: ceapa, prajeli, rosii, ciocolata, alcool, sucuri carbogazoase.
INDIGESTIE
Poate cel mai des intalnita problema a verii, in special la persoanele cu sensibilitate a vezicii biliare, care sufera din cauza digestiei greoaie. Cel mai probabil, nu ti-a picat bine prajitura cu frisca pe care ai mancat-o cu pofta sau friptura prea condimentata, asezonata cu cartofi prajiti, o combinatie prin excelenta indigesta. Faca la finalul festinului ai stins totul cu un suc acidulate ori cu o bere, nu te mira ca suporti consecintele mancarii nedigerate! Simptomele usor de recunoscut sunt senzatia de prea plin, crampe, apasare in zona ficatului, greata, arsuri, voma si adesea sunt insotite de frisoane. Criza biliara este dureroasa si, chiar daca o tratezi, poate dura si cateva ore.
SFAT: Calmeaza stomacul suparat cu ceaiuri medicinale caldute, repaus alimentar pana la finalul zilei si multa odihna. Daca senzatia de greata continua, este recomandat sa-ti provoci decat sa iei medicamente antidiareice. Astfel, te eliberezi natural de toxinele care accentueaza senzatia de rau.
Studiile arata ca probioticele care contin microorganism Lactobacillus si Bifidobecterium reduc riscul de a contracta gastroenterita estivala, care se manifesta prin diaree acuta. Specialistii recomanda admninstrarea de probiotice cu o saptamana inainte de a pleca in concediu si pe toata perioada sejurului.
STIAI? Acizii grasi omega 3 (nuci, seminte de in, peste gras) reduc inflamatiile, fiind recomandati in caz de colon iritabil. Consuma-i in vacanta pentru a preveni inflamatiile intestinale!
TRUSA DE PRIM AJUTOR
O metoda eficienta de atenuare a tulburarilor digestive este sa apelezi la pansamente gastrice: ceai de menta, musetel, afine sau sunatoare, capsule cu ghimbir ori cubulete de ghimbir proaspat, apa plata cu lamiae, carbune medicinal, argila, decoct (din anason, chimen sau fenicul), bicarbonat de sodiu, saruri de rehidratare orala, probiotice (acele microorganisme prietenoase) pentru echilibrarea florei digestive.
SFATURI LA CALD!
Bacteriile se inmultesc in medii umede sau excesiv de calde, de aceea, vara trebuie sa manipulezi cu grija alimentele. Pericolul este si mai mare cand gatesti in aer liber, in locuri unde spalatul pe maini devine o misiune imposibila. Esti protejata daca urmezi cateva sfaturi!
Cand esti in vacanta, la restaurant, evita alimentele nepreparate termic, cum sunt salatele, pentru ca nu stii ce apa a fost folosita la spalarea legumelor!
Evita alimentele pastrate afara sau in vitrine, nu in frigidere speciale!
Nu comanda la terasa bauturi ce contin gheata!
Spala temeinic mainile inainte de a manca ceva si poarta in geanta un gel antibacterian pentru cazul in care nu ai acces la apa si sapun!
In concediu, consuma si spala-te pe dinti doar cu apa imbuteliata!
Consuma doar ce cunosti. Cand mergi pentru prima oara intr-un loc, esti tentata sa incerci preparate inedited, cu specific local. Desi par inofensive, ele pot contine condiment sau ingredient cu care organismal tau nu este obisnuit, ceea ce duce la arsuri gastrice, balonare sau chiar alergii!
Mananca la desert ananas sau kiwi, singurele fructe recomandate a fi consumate dupa masa, intrucat contin enzime care usureaza digestia.
Cand transporti mancarea pentru picnic, pune alimentele reci, congelate si chiar pe cele fierbinti in genti izoterme.
Alimentele bogate in probiotice sunt excelente pentru digestive. Alege iaurtul, chefirul, sana, fiindca au din plin aceste bacterii bune, care tin la distanta problemele digestive.
Alimentele bogate in grasimi au, indiferent de anotimp, un impact puternic asupra sistemului digestiv, provocand gaze si dureri abdominale. Redu consumul lor, mai ales pe canicula!
Nu lasa preparatele fierbinti sa se raceasca afara, la temperature camerei, ci pune-le imediat la rece sau intr-un recipient cu gheata!
Nu taia carnea crud ape acelasi tocator folosit pentru legume. Sfatul e valabil nu doar vara, pentru a preveni infectiile bacteriene.
Decongeleaza temeinic alimentele congelate inainte de a fi preparate termic.
Arunca tot ce ai uitat sa pui la frigider si a ramas afara mai mult de trei ore, in special carne, lactate, orez gatit sau paste. Chiar si mancarurile pastrate la frigider (sa fie reglat la sub 5 grade C) nu trebuie consummate daca trec de 3-5 zile. Nu burdusi frigiderul inutil! Ce nu folosesti, baga la congelator!