Va prezentam mai jos o postare a partidului PLUS BUZAU care ne-a atras atentia intr-un mod deosebit.
Încă o realizare a primarului TOMA din Buzau: servicii care ar trebui să fie gratuite sunt taxate de PRIMĂRIE!
Citim într-un articol de pe site-ul Știri de Buzău că Primăria Buzău va schimba tarifarea gunoiului menajer începând de la 1 ianuarie. Însă operatorii de salubritate vor fi pregătiți să pună în aplicare ridicarea selectivă a deșeurilor abia în primăvara lui 2020 la case și în toamnă la blocuri. Înțelegem că nu avem nici procedură de lucru, nici logistică și nici oameni competenți care să implementeze o astfel de decizie a Consiliului Local Buzău.
Să ne uităm la un exemplu bun: cum a abordat primăria Cluj problema colectării selective a deșeurilor:
A avut loc o campanie de informare a cetățenilor (pliante, afișe), au fost stabilite puncte de colectare a deșeurilor într-un mod civilizat. Nu mai întâi decizia de tarifare diferențiată și apoi logistica. Ca să nu mai spunem că lucrul asta trebuia făcut de mult!
Mergem mai departe!
„Propunerea noastră la Cluj prevede trei tipuri de tarife, prezentate și agreate în principiu și de celălalt operator de salubritate: un tarif pentru deșeurile reziduale, pe care cetățeanul îl plătește raportat la volumul de deșeuri aruncat printr-o raportare a densității pe volum/metru cub care la Cluj este de 125 de kg, apoi este tariful reciclabil, care trebuie specificat foarte clar că nu va fi plătit de cetățean, și, în ultimul rând, vom avea un tarif pentru cetățeanul care nu va respecta colectarea selectivă, unul sensibil mai mare decât cel reciclabil și care va reflecta în el costul de sortare al deșeurilor. Acest tarif nu este o penalitate, e unul distinct” spune Radu Simțion, manager de proiect de la Rosal. (preluat din site-ul Transilvaia Reporter)
Tot de pe site-ul Știri de Buzău aflăm că “de la 1 decembrie, suma de 12 lei și 60 de bani de persoană, cum este acum, va fi împărțită astfel: 9 lei și 83 de bani, pentru colectarea deșeurilor reziduale și 2 lei și 87 de bani, pentru colectarea deșeurilor reciclabile. Astfel, locatarul va fi direct interesat să colecteze separat deșeurile, pentru a plăti mai puțin”.
Bun! Deci la Cluj NU se plătește deșeul reciclabil, dar la Buzău DA! Adică serviciul de salubritate va încasa de două ori: de la buzoieni și de la agentul economic unde va preda deșeurile.
Domnule Toma, oare v-ați gândit că s-au mărit salariile și pensiile și avem de unde plăti? Cât o să continuați să suprataxați niște servicii care, în mod normal, ar trebui să fie gratis?
Încă o realizare a primarului TOMA: servicii care ar trebui să fie gratuite sunt taxate de PRIMĂRIE!Citim într-un…
Publicată de PLUS Buzău pe Joi, 14 noiembrie 2019
„Plătește pentru cât arunci”
Cetățenii municipiului Buzău vor plăti servicii de salubrizare, diferențiate în funcție de cantitatea de gunoi generată.
Operatorul serviciului public de salubritate a solicitat Consiliului local al municipiului Buzău modificarea tarifelor prin aplicarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”. Se propun astfel tarife exprimate în funcție de volumul colectat exprimat în lei/mc/persoană, datorate în urma estimărilor privind o cantitate de 0,18 mc generată de o persoană/lună de deșeu rezidual și biodegradabil, precum și o cantitate de 0,07mc/lună deșeu reciclabil colectat separat.
În acest moment, tariful practicat de operatorul local de salubrizare este de 12,6 lei/lună.