Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Senatul a adoptat tacit legea care prevede înlocuirea pedepsei cu închisoarea de până la 2 ani cu detenția la domiciliu, prin supraveghere cu brățară electronică

in ExtraNews de

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a depus la începutul anului un proiect de lege care prevedea înlocuirea pedepsei cu închisoarea de până la 2 ani, cu detenția la domiciliu prin supraveghere cu brățară electronică, iar acesta a fost adoptat tacit în Senat.

Deoarece în data de 30 octombrie s-a împlinit termenul de adoptare tacită, proiectul înregistrat la Senat în data de 28 februarie 2017(deoarece nu a fost dezbătut în termenul prevăzut de lege), a fost adoptat tacit.

Potrivit proiectului PNL, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

-executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate( pentru condamnarea la pedeapsa de până la 2 ani de închisoare cu executare, executarea pedepsei privative de libertate se va face la domiciliu cu supraveghere prin brățară electronică);
-executarea fracționată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă și duminică, într-un centru special înființat pentru această măsură de executare(se aplică pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție).
-executarea pedepsei în echivalent zile de muncă în folosul comunității. Munca se prestează la unitatea sau unitățile desemnate de judecător în regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar, iar echivalarea se realizează prin raportul de 2 zile de muncă în folosul comunității la o zi de detenție( se aplică pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție);
-executarea pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunității și de zile de executare sâmbăta și duminica într-un centru special înființat(se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție).

Nu se pot aplica măsurile prevăzute de această lege în cazul condamnărilor privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică ori psihică a victimei, cât și pentru infracțiuni de serviciu, de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, precum și pentru cei care recidivează.

În proiectul de lege se mai prevede ca Ministerul Justiției să implementeze prevederile noii legi, prin elaborarea de norme metodologice, în cel mult 18 luni de la publicarea legii. Ministerul va crea spații noi în centrele de detenție pentru măsurile alternative, va achiziționa brățări electronice și va angaja inspectori de probațiune, norma de reprezentare fiind de un inspector la 60 de persoane.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, forul decizional urmând să fie Camera Deputaților.

Ultimile din

Mergi la SUS