Șeful Comisiei Europene: România trebuie primită rapid în spaţiul Schengen

in Extern de

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker,  prezent miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg a făcut o declaraţie neaşteptată.

„Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, dar şi Croaţia la momentul potrivit”, a declarat miercuri,  Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii, relatează Reuters.

Declaraţia de astăzi vine în susţinerea convingerii lui Junker din luna mai, când în cadrul unei vizite la Bucureşti a concis că până la momentul în care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi va fi parte a spaţiului Schengen.

Finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene. În prezent România îndeplineşte marea majoriate a condiţiilor impuse pentru accesul în spaţiul Schengen însă datorită rapoartelor MCV negative privind atacul clasei politice împotriva Justiţiei au amânat aderarea României.