Sebastian Ghita a fost capturat! Avea asupra lui acte false si era impreuna cu fratele sau

in ExtraNews de

Sebastian Ghita a fost prins si retinut azi-noapte in Belgrad. Anuntul a fost facut in aceasta dimineata de Politia Romana. In momentul in care a fost gasit, Sebatian Ghita s-a legitimat cu documente false, cu insemne ale unui stat din uniunea Europeana.

Aducerea in tara a lui Sebastian Ghita ar dura aproximativ o luna, in conditiile in care Romania nu are un acord de extradare cu Serbia, au declarat, vineri, surse judiciare, pentru News.ro. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, ca procedurile de extradare vor incepe abia dupa ce autoritatile sarbe vor solutiona dosarul penal deschis lui Ghita pentru ca a prezentat acte false. Pe numele lui Ghita exista doua mandate de arestare, el avand, in Romania, cinci dosare penale.

Deoarece Romania nu are un acord de extradare cu Serbia, tara nemembra a Uniunii Europene, aducerea in tara a lui Sebastian Ghita se va face prin negociere directa intre cele doua state, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare. Astfel, procedurile de extradare ar putea dura aproximativ o luna, au adaugat sursele citate.

Pe de alta parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, ca, in acest moment, statul sarb va intocmi pe numele lui Ghita un dosar penal pentru ca s-a legitimat cu acte false. Dupa ce va fi solutionat acest dosar, vor incepe procedurile de extradare, a spus ministrul.

Carmen Dan a adaugat ca politistii romani se vor deplasa in Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghita in tara dupa ce se vor finaliza procedurile de extradare.

Sebastian Ghita a fost capturat inainte de miezul noptii, in jurul orei 11:50. Acesta era pe strada cu fratele sau cand politistii le-au cerut actele. Ghita a prezentat acte false si a pretins ca e sloven, dar vorbea engleza. De asemenea el a negat ca e Sebastian Ghita, disparut de 4 luni din Romania. Fostul deputat si-a lasat barba si se imbraca diferit, sunt surse apropiate anchetei.

Pentru aducerea acestuia in tara urmeaza o procedura laborioasa pentru ca Serbia nu este membra UE.

Fotografie cu fugarul Sebastian Ghita. In aceste momente, Ghita se afla in custodia autoritatilor din Serbia si, cel mai probabil, urmeaza sa fie audiat si dus in fata unei instante sarbesti. Conform procedurilor, fostul deputat urmeaza sa fie adus pe teritoriul Romaniei in cel mult 40 de zile.

Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii. Surse judiciare su declarat pentru News.ro ca a fost urmarit fratele lui Ghita, care initial s-a aflat la Istanbul, dupa care a plecat catre Serbia. Conform surselor citate, cand Ghita a fost prins erau impreuna. Omul de afaceri avea permis de conducere si buletin sloven si a fost dus la un birou de politie din Belgrad.

Capturarea politicianului a fost posibila dupa ample investigatii ale Directiei de Operatiuni Speciale si ale Directiei de Investigatii Criminale. Pentru a-l prinde pe Sebastian Ghita, politistii romani au colaborat cu autoritatile din zece tari, printre care si Granta, Italia sau Austria. In aceste momente, se deruleaza procedurile legale in astfel de situatii.

„In urma activitatilor investigative complexe si a informatiilor furnizate de Directia Operatiuni Speciale si Directia de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Romane, in cursul acestei nopti, in Belgrad, a fost localizat si retinut, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian”, anunta IGPR, care precizeaza ca „in momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din U.E”

Politia Romana multumeste reprezentantilor institutiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croatia, Austria, Italia si Franta, precum si partenerilor interni, pentru cooperarea in acest caz.

Ghita a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalat termenii controlului judiciar. In 10 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol.

Fostul deputat este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi incasat 10 milioane de euro spaga de la oameni de afaceri, pe care i-ar fi ajutat sa castige contracte IT cu statul.