Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Se scumpește pâinea! Află ce alte scumpiri se vor mai face

in ExtraNews de

Scumpiri pentru întreagă Europă! Mărfurile par să-și fi găsit ritmul, după o pierdere de 10% în luna iunie, când a început ”războiul comercial” ce a dus la scăderea cererii și a creșterii, implicit, se arată într-o analiză Saxo Bank.

Iată câţiva dintre vectorii creşterii de săptămâna trecută:

Grâne (3%): Vreme uscată şi caldă în majoritatea regiunilor cheie au dus la creşterea preţurilor, în timp ce subvenţiile de 12 miliarde $ acordate de guvernul american fermierilor locali afectaţi de tensiunile comerciale şi o cerere crescută neaşteptată din partea Europei au susţinut preţul producţiei de soia.

Metalele industriale (1.8%): China a introdus noi măsuri de stimulare prin reducerea taxelor, proiecte de infrastructură şi condiţii mai flexibile la împrumuturi de la anumite bănci

Energie (2.4%): Preţul petrolului a crescut, dar va rămâne în marje, din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

SUA şi Europa pun noile tarife în stand-by, după ce au declarat încetarea ”ostilităţilor” comerciale

Speculaţiile long pe dolar se opresc

Fondurile hedge au redus masiv poziţiile ”bullish” pe 24 de mărfuri esenţiale (cu 2/3, din martie încoace)

Citeste si: ANM, avertizare COD PORTOCALIU de ploi torențiale, vijelii și grindină

Metalele preţioase, conduse de aur, au fost excepţia de regulă, în ultimele luni, în special din cauza corelării cu deprecierea yuanului. Argintul a scăzut 7 săptămâni consecutive – cea mai dură cădere din ultimii 18 ani! Mărfurile soft – zahărul şi cafeaua – au resimţit şi ele criza prin care trece realul brazilian, potrivit capital.ro

Vremea caldă face preţul grâului să crească!

Grâul conduce noua ofensivă a preţurilor grânelor: vremea secetoasă din Europa, Australia şi fosta Uniune Sovietică a transformat recoltele în adevărate deşerturi. Fermierii au fost nevoiţi să apeleze la rezerve pentru a-şi ţine animalele-n viaţă, iar preţul grâului a crescut considerabil, pentru că toată lumea se gândeşte la proviziile de iarnă.

Piaţa europeană de grâu a crescut pe fondul celor de mai sus, cu preţul Paris future la grâu având valoarea de peste 200 euro/tona metrică pentru prima dată în ultimii 3 ani!


Ultimile din

Mergi la SUS