Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Se împlinesc 15 ani de la cel mai grav atentat din istorie. Ziua în care SUA a încremenit, iar lumea s-a schimbat pentru totdeauna

in ExtraNews de

Americanii comemoreaza cel mai inspaimantator atentat din istoria lor. Acum 15 ani, patru comandouri de islamisti deturnau tot atatea avioane de linie ca sa le zdrobeasca in inima democratiei americane.

Doua dintre ele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar al treilea s-a izbit de o aripa a Pentagonului.  Al patrulea s-a prabusit in camp, dupa o revolta a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroristilor.

proape 3.000 de oameni au murit atunci, printre ei si patru romani.New York, doua turnuri gemene, Pentagon, un camp din Pennsylvania, 19 teroristi si 2.978 de morti – dintre care 2.749 la World Trade Center.

Sunt datele critice ale celor mai sangeroase atentate din istoria omenirii. Totul a inceput in New York, dupa ce teroristii au deturnat patru avioane. Turnurile World Trade Center au fost lovite la interval de cateva minute.

In scurt timp, s-au parabusit, pe rand, sub privirile ingrozite a milioane de oameni – martori directi sau aflati in fata televizoarelor.

Marti, 11 septembrie 2001, ora locala 8:46 (15:46, ora Romaniei). Un Boeing 767 al companiei American Airlines, avand 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, loveste primul turn.

Etajele superioare ale cladirii sunt distruse. 17 minute mai tarziu – la ora locala 9:03 (16:03 ora Romaniei) – un al doilea Boeing 767, al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri la bord, printre care cinci teroristi, intra in cel de-al doilea turn. Marile televiziuni ale lumii transmit imaginile in direct.

Analistii incep sa vorbeasca despre un atentat terorist.

Ora locala 9:43 (16:43, ora Romaniei), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, se prabuseste peste Pentagon, provocand pagube insemnate la fatada vestica a cladirii Ministerului american al Apararii.

Cel de-al patrulea avion, un Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroristi, cade la scurt timp pe un camp din Pennsylvania, in estul tarii.

Obiectivul precis al teroristilor a ramas, pana astazi, necunoscut, la fel ca si imprejurarile exacte ale producerii catastrofei. Se pare, totusi, ca unii pasageri, informati prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroristi.A urmat una din noptile in care putini au reusit sa mai adoarma.

Imaginile care invadat televizoarele si paginile de internet, cu cele doua turnuri gemene din New York prabusindu-se in flacari, au devenit un punct de cotitura in istorie.

media_147357675126866700

Norul urias de fum, flacarile care au dominat cerul New York-ului, zgomotul asurzitor al cladirilor care se prabuseau in strigatele speriate ale privitorilor, statiile prin care curgeau informatii la minut pentru miile de pompieri si politisti aflati la fata locului sa scoata oamenii din cladiri, sirenele asurzitoare ale ambulantelor si, mai presus de toate, imaginea celui de-al doilea avion care a lovit unul dintre turnuri – toate acestea au ramas in amintirea colectiva ca filmul unui cosmar pe care nu numai America, dar toata lumea, il traia in acele momente.

Dupa cele mai sangeroase atentate din istorie, peste New York s-a asezat linistea. Una dintre cele mai importante metropele ale lumii fusese lovita in inima, unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului disparuse sub norul gros de fum si praf, in direct la televizor, printre lacrimile de disperare ale oamenilor care priveau inmarmuriti, printre strigatele de neputinta ale rudelor celor ucisi, potrivit stirilekanal.d.ro

media_147357679260740500

Familiile miilor de decedati nu isi revenisera inca din suferinta cand America a pornit la razboi, cum promisese, de altfel, George W. Bush, care in momentul „atentatelor rusinoase” se afla la o scoala din Florida, subliniind ca nu va face nici o diferenta intre „teroristii care au comis aceste acte si cei care ii protejeaza”.

Dupa aproape 10 ani de „vanatoare”, in 2011, in timpul mandatului lui Barack Obama, o echipa Seal patrunde in casa unde se ascundea Osama bin Laden, liderul gruparii al-Qaida, care revendicase atentate, si il ucide.

Mergi la SUS